Hyppää sisältöön
90% 95% 100% 110% 120% Tekstin koko
Takaisin etusivulle

Ajankohtaista koronatilanteesta ja usein kysytyt kysymykset

17.8.2021

Päivitetty 27.8.

Koronatilanne Siilinjärvellä on rauhoittunut. Tällä viikolla koronatartuntoja on ollut 3 kappaletta. Sen sijaan koronatestauksessa on tällä hetkellä todella kovat ruuhkat. Tämän takia oireettomia altistuneita testataan nyt vain erityistapauksissa tartuntatautihoitajan tai -lääkärin harkinnan mukaan.
Ethän siis varaa aikaa, jos olet oireeton eikä sinua ole kehotettu testiin. Rokotukset etenevät koko ajan tasaisesti ja hyvää vauhtia myös kouluikäisillä.

Koronakoordinaatioryhmä totesi, että Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alue pysyy epidemian kiihtymisvaiheessa 26.7.2021 annetun linjauksen mukaisesti.

 

Koronavirustartunnat ovat vähentyneet Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella. Ilmaantuvuus on viimeisen kahden viikon aikana laskenut tasolle 61,1 per 100 000 asukasta, joka on manner-Suomen toiseksi alhaisin ilmaantuvuus. Lähes kaikki tartunnat ovat olleet hyvin jäljitettävissä. Näin ollen ei ole tarvetta lisätä rajoituksia tai muuttaa suosituksia.

Ryhmä vetoaa ja kannustaa voimakkaasti siihen, että kaikki ottaisivat rokotteen heti, kun siihen on mahdollisuus.

Kasvomaskia suositetaan käyttämään kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Tämä koskee myös ulkona järjestettäviä tilaisuuksia, joissa turvavälien pitäminen ei onnistu.

Lisätietoa alueellisesta koronatilanteesta ja suosituksista löytyy Tietoa koronaviruksesta – Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (psshp.fi).

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä:

 

Miten varaan ajan koronatestiin?

Ajan näytteenottoon voit varata nettiajanvarauksemme kautta Korona ajanvaraus. Palveluun tunnistaudutaan omilla pankkitunnuksilla. Varaamalla ajan tätä kautta, annat luvan lähettää tutkimustuloksen tekstiviestillä.

Vanhempi/huoltaja voi varata alle 12-vuotiaalle lapselle näytteenottoajan nettiajanvarauksemme kautta, tunnistautumalla omilla pankkitunnuksilla verkkopalveluun ja varaamalla ajan lapsen omalla nimellä ja henkilötunnuksella. Valitse verkkopalvelusta Edusta henkilöä.

Yli 12-vuotiaille tulee varata aika soittamalla alla oleviin ajanvarausnumeroihin.

Näytteenoton ajanvarausnumero on sama kuin terveyskeskusten vastaanottopalvelujen ajanvarausnumerot: Siilinjärvi 017 402 219 ja Vuorela 017 402 407 ma–pe kello 8–10.

 

Pääseekö koronatestiin iltaisin tai viikonloppuisin?

Arkisin kello 13–20 ja viikonloppuisin kello 10–18 koronatestejä otetaan KYSin testauspisteessä. Huomioithan kuitenkin, että piste palvelee kaikkia Pohjois-Savon alueella olevia vain silloin, kun omalla terveysasemalla ei ole koronatestausta. Varaa testiin aika numerosta 044 711 3013. Puhelimessa saat ohjeellisen testausajan ja ohjeet testiin saapumiseen.

 

Miten saan tiedon koronatestin tuloksesta?

Negatiivisista tuloksista tulee ilmoitus tekstiviestillä. Tuloksen voit myös katsoa omakannasta, kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla. Positiivisista tuloksista soitamme aina terveyskeskuksesta. Tulosta odottaessa tulee olla karanteeninomaisissa olosuhteissa.

Jos ilmoitusta ei parissa päivässä tule, voi tulosta kysyä terveyskeskuksesta.

 

Voinko aikaistaa toista koronarokotettani?

16.8.2021 tilanteen mukaan sitä ei voida vielä laajamittaisesti aikaistaa, mutta tilanne elää saatavien rokotteiden määrän mukaan. Yksittäistapauksissa hyvästä syystä aikaistaminen on jo mahdollista.

 

Milloin kunta tiedottaa mahdollisista altistumisista?

Altistumisista tiedotetaan julkisesti silloin, kun kaikkia mahdollisia altistuneita ei muutoin tavoiteta.

 

Milloin Siilinjärvellä aletaan rokottaa 12-15-vuotiaita ja miten rokotus tapahtuu?

12-15-vuotiaiden rokotusten aikataulu Siilinjärvellä tiedotetaan, kun uusia rokotuspäiviä ja puhelinajanvarausta saadaan avattua.

Muualla paikkakunnalla koulussa olevat mutta Siilinjärvellä asuvat 2. asteen opiskelijasaavat rokotteen Siilinjärvellä. He voivat varata yleiseen rokotuspäivään aikoja kun uusia aikoja avautuu. Siilinjärvellä opiskelevat 2. asteen oppilaitoksissa olevat opiskelijat, jotka ovat 15 vuotiaita, rokotetaan kouluterveydenhuollon osalta kotipaikkakunnasta riippumatta. Ensin rokotusvuorossa ovat kuitenkin ala-ja yläkoulujen oppilaat.

 

Kuinka kauan koronaan sairastuneen pitää olla karanteenissa?

Karanteenin pituus on vaihdellut epidemian aikana ja riippuu sen hetkisistä ohjeista. Elokuussa 2021 pituus on 10 vrk, joissain tapauksissa sitä on mahdollista lyhentää 7 vrk:een.

 

Minkä verran siilinjärveläiset ovat ottaneet rokotuksia?

Rokotusten etenemistä voi seurata tarkemmista osoitteesta Thl:n sivuilta COVID-19-rokotusten edistyminen (thl.fi)