Ajankohtaista koronatilanteesta ja usein kysytyt kysymykset
Päivitetty 20.9.
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin COVID-19 ilmaantuvuus on kohonnut tasolle 73,8 per 100 000 asukasta. Uudet tapaukset on todettu pääsääntöisesti Kuopiossa, muualla on ollut hyvin rauhallista. Myös Kuopiossa tapausten jäljitettävyys on erittäin hyvä, eikä terveydenhuollon kapasiteetin riittävyys ole aiheuttanut ongelmia. Näin ollen Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri jatkaa edelleen kiihtymisvaiheessa ja entiset suositukset pidetään voimassa mukaan lukien kiihtymistason maskisuositus.
Ryhmä vetoaa ja kannustaa voimakkaasti siihen, että kaikki ottaisivat rokotteen heti, kun siihen on mahdollisuus. Kun rokotusten kohderyhmään kuuluvien 12-vuotta täyttäneiden osalta saavutetaan 80 %:n rokotuskattavuus tai kohderyhmään kuuluvilla on ollut mahdollisuus saada kaksi rokotetta, voidaan rajoituksista ja kattavista suosituksista luopua. Tämän arvioidaan tapahtuvan lokakuun puolivälissä.
Lisätietoa alueellisesta koronatilanteesta ja suosituksista löytyy Tietoa koronaviruksesta – Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (psshp.fi).
Usein kysyttyjä kysymyksiä:
Milloin hakeudun koronatestiin?
STM:n linjauksen mukaisesti (14.9) jatkossa täysin rokotettujen henkilöiden ei tarvitse enää hakeutua koronatestiin, jos heillä on vain lieviä oireita ja toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään viikko. Koronatestiin ei tarvitse hakeutua myöskään, jos henkilö on sairastanut varmennetun koronavirusinfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana.
Näytteitä otetaan kuitenkin seuraavissa tilanteissa: Henkilöt joiden tiedetään altistuneen koronavirukselle, jotka ovat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyössä olevia työntekijöitä, ovat ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköiden asukkaita tai henkilökuntaa tai jotka kuuluvat vakavan koronavirusinfektion riskiryhmään.
Alle 12-vuotiaiden osalta näyte otetaan, jos lapsi on altistunut tartunnalle varmistetulta koronaviruspotilaalta edeltävän kahden viikon sisällä, perhepiirissä on yli 16-vuotiaita ,joilla ei ole täyttä rokotussuojaa tai lapsen oireet edellyttävät testausta lääkärin arvion mukaan.
Oireettomia henkilöitä tutkitaan edelleen tartuntatautilääkärin harkinnan perusteella tartuntaketjuja jäljitettäessä sekä sellaisissa olosuhteissa, joissa on kohonnut riski taudin laajalle leviämiselle tai tarttumiselle etenkin riskiryhmiin kuuluviin (esim. sote-yksiköt, tietyt työpaikat).
Miten varaan ajan koronatestiin?
Ajan näytteenottoon voit varata nettiajanvarauksemme kautta Korona ajanvaraus. Palveluun tunnistaudutaan omilla pankkitunnuksilla. Varaamalla ajan tätä kautta, annat luvan lähettää tutkimustuloksen tekstiviestillä.
Vanhempi/huoltaja voi varata alle 12-vuotiaalle lapselle näytteenottoajan nettiajanvarauksemme kautta, tunnistautumalla omilla pankkitunnuksilla verkkopalveluun ja varaamalla ajan lapsen omalla nimellä ja henkilötunnuksella. Valitse verkkopalvelusta Edusta henkilöä.
Yli 12-vuotiaille tulee varata aika soittamalla alla oleviin ajanvarausnumeroihin.
Näytteenoton ajanvarausnumero on sama kuin terveyskeskusten vastaanottopalvelujen ajanvarausnumerot: Siilinjärvi 017 402 219 ja Vuorela 017 402 407 ma–pe kello 8–10.
Pääseekö koronatestiin iltaisin tai viikonloppuisin?
Arkisin kello 13–20 ja viikonloppuisin kello 10–18 koronatestejä otetaan KYSin testauspisteessä. Huomioithan kuitenkin, että piste palvelee kaikkia Pohjois-Savon alueella olevia vain silloin, kun omalla terveysasemalla ei ole koronatestausta. Varaa testiin aika numerosta 044 711 3013. Puhelimessa saat ohjeellisen testausajan ja ohjeet testiin saapumiseen.
Miten saan tiedon koronatestin tuloksesta?
Negatiivisista tuloksista tulee ilmoitus tekstiviestillä. Tuloksen voit myös katsoa omakannasta, kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla. Positiivisista tuloksista soitamme aina terveyskeskuksesta. Tulosta odottaessa tulee olla karanteeninomaisissa olosuhteissa.
Jos ilmoitusta ei parissa päivässä tule, voi tulosta kysyä terveyskeskuksesta.
Voinko aikaistaa toista koronarokotettani?
20.9.2021 tilanteen mukaan sitä ei voida vielä laajamittaisesti aikaistaa, mutta tilanne elää saatavien rokotteiden määrän mukaan. Yksittäistapauksissa hyvästä syystä aikaistaminen on jo mahdollista.
Milloin kunta tiedottaa mahdollisista altistumisista?
Altistumisista tiedotetaan julkisesti silloin, kun kaikkia mahdollisia altistuneita ei muutoin tavoiteta.
Milloin Siilinjärvellä aletaan rokottaa 12-15-vuotiaita ja miten rokotus tapahtuu?
12-15-vuotiaiden rokotusten aikataulu Siilinjärvellä tiedotetaan, kun uusia rokotuspäiviä ja puhelinajanvarausta saadaan avattua.
Kuinka kauan koronaan sairastuneen pitää olla karanteenissa?
Karanteenin pituus on vaihdellut epidemian aikana ja riippuu sen hetkisistä ohjeista. Elokuussa 2021 pituus on 10 vrk, joissain tapauksissa sitä on mahdollista lyhentää 7 vrk:een.
Minkä verran siilinjärveläiset ovat ottaneet rokotuksia?
Rokotusten etenemistä voi seurata tarkemmista osoitteesta Thl:n sivuilta COVID-19-rokotusten edistyminen (thl.fi)