Takaisin etusivulle

Toimintaohjeita sosiaali- ja terveyspalveluissa asioiville

30.3.2020

Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot ja tämä vaikuttaa myös Siilinjärven kunnan sosiaali- ja terveyspalveluihin. Alla on ajankohtaista tietoa tilanteesta sekä toimintaohjeista sosiaali- ja terveyspalveluissa asioimiseen.

Tietoa koronaviruksesta

Valtakunnallisesta puhelinpalvelusta 0295 535 535 ja chatista saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.  Numerosta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta löydät viimeisimmät tiedot koronvirustilanteesta:

Miten toimia, jos sairastuu?

Lieväoireisia kuntalaisia neuvotaan jäämään kotiin ja hoitamaan itseään kotihoidolla ja käsikauppalääkkeillä sekä sopimaan poissaoloistaan suoraan työnantajan kanssa.

Ohjausta ja neuvontaa hoitoon hakeutumiseen liittyvissä kysymyksissä löytyy: Terveyskylän koronabotista ja OmaOlo-palveluista .

Yleisvoinnin huonontuessa, pitkittyneessä tilanteessa ja muissa kiireellisissä tapauksissa tulee olla puhelimitse yhteydessä omaan terveyskeskukseen tai asiakaspalveluun (puh. 044 740 2744).

Siilinjärvi: arkisin kello 8–10, puh. 017 402 219
Vuorela: arkisin kello 8–10, puh. 017 402 407 .

Virka-ajan ulkopuolella voi soittaa akuuttivastaanottoon, p. 017 402 281 tai päivystyksen neuvontanumeroon, p. 116 117. Jatkotoimenpiteistä päätetään puhelimessa tapahtuvan hoidon tarpeen arvion perusteella. Päivystysapuun tulee koronavirukseen liittyen soittaa vain, jos vointi on sellainen, että hengitystieinfektion kotihoito-ohjeilla ei pärjää ja lisäksi:
• henkilö on tehnyt ensin oirearvion OmaOlo-palveluista tai
• hengitystieinfektio-oireet ovat jatkuneet yli seitsemän vuorokautta kotihoidossa tai
• henkilölle tulee hengitysvaikeus tai hänen yleistilansa heikkenee
Päivystysapuun ei tule soittaa eristystarpeeseen, näytteenottoon tai sairausloma-asioihin liittyen. Niissä asioissa tulee olla yhteydessä omaan terveysasemaan tai työterveyshuoltoon.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kiireetön hoito ja ajanvaraus

Siilinjärven ja Vuorelan terveyskeskuksissa ei tällä hetkellä anneta kiireettömiä vastaanottoaikoja. Kiireelliset asiat hoidetaan normaalisti ja aiemmin annetut kiireettömät ajat pyritään hoitamaan mahdollisuuksien mukaan. Terveyden kannalta tärkeät toimenpiteet pysyvät myös voimassa. Asiakkaiden tulee kuitenkin saapua vastaanotoille terveinä, huolehtia riittävästä turvavälistä ja hyvästä käsihygienista, jotta voimme välttää mahdollisten tautien leviämistä. Mahdollisista muutoksissa tilanteessa tiedotetaan ajanvaranneille asiakkaille suoraan ja muutoksista yleisesti myös verkkosivujen kautta.

Vierailut terveydenhuollon toimipisteissä

Hallituksen linjausten mukaisesti Siilinjärvellä ulkopuolisten vierailut terveydenhuollon yksiköissä, hoitolaitoksissa, vanhusten ja vammaisten asumisyksiköissä sekä  sairaaloissa on kielletty.

Mikäli sinulle on tulee asiaa terveydenhuoltoon, tulee sinne olla yhteydessä puhelimitse. Myöskään fysio- ja toimintaterapian tiloihin (Toritie 8) ei saa mennä ilman ajanvarausta, vaan yhteyttä otetaan ainoastaan puhelimitse (fysioterapia puh. 044 740 2777 ja toimintaterapia puh. 044 740 2338).

Apuvälinelainaukset ja palautukset toimitetaan ainoastaan kiireellisissä tapauksissa ja näissäkin tulee ensin olla yhteydessä puhelimitse (apuvälinelainaamo puh. 044 740 2228, ma–pe klo 8–11). Myös apuvälinehuoltoihin liittyen tulee olla ensin yhteydessä puhelimitse (apuvälinehuolto puh. 044 740 2272, ma–pe klo 8–10).

Hoitotarvikejakelussa asioiminen

Siilinjärven ja Vuorelan terveyskeskuksen hoitotarvikejakelussa asioivien tulee noudattaa seuraavia ohjeita koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Odotustilaan tai jakeluhuoneeseen EI saa tulla sisälle. Ulko-ovissa on ohjeet noudatettavista toimintatavoista.

Jakeluun otetaan yhteyttä puhelimitse, p. 044 740 2812 tai sähköpostilla hoitotarvike.jakelu@siilinjarvi.fi.  Hoitotarvikkeet luovutetaan yhteydenotossa sovitulla tavalla. Yli 70 vuotta täyttäneille järjestämme tarvittaessa kotiinkuljetuksen. Muille asiakkaille hoitotarvikkeet tuodaan ulos noudattaen varotoimia. Tarvikkeet voidaan tuoda autoon tai antaa ulkona hakijalle. Tämä edellä mainittu toimintatapa sopii ikäihmisten omasille, jotka huolehtivat heistä. Annamme hoitotarvikkeita kaikille automaattisesti 3 kk ajalle. Mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita, pyydä omaistasi hoitamaan asia, tämä suojaa henkilökuntaa ja muita asiakkaita tartunnalta.

Hoitotarvikejakelun aukioloajat

  • Siilinjärvi ma klo 15–16:30 ja pe klo 7–9
  • Vuorela ke 7–8:30
  • Huom! Hoitotarvikejakelu on kiinni pe 10.4.20, ma 13.4.20 sekä pe 1.5.20