Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Koronaepidemian rajoitustoimet muuttuvat Siilinjärvellä 18.1. alkaen.

18.1.2022

Jäljitys

Pohjois-Savon alueellisen koronakoordinaatioryhmän (17.1.2022) mukaan olemme epidemiassa tilanteessa, jossa tartunnat leviävät väestössä yleisesti, eikä yksittäisen ihmisen kontaktien jäljittämisellä enää ole merkitystä epidemian leviämisen estämisessä samalla tavalla, kuin silloin kun tartunnat tai tartuntaketjut ovat yksittäisiä ja jäljitettävissä.

Rajallisia henkilöstöresursseja kohdennetaan rokottamiseen ja muihin terveydenhuollon tehtäviin. Jäljitystä tehdään riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä.

Muualla koronalle altistuneiden kuntalaisten suositellaan toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi. Altistuneiden tulee jäädä oireiden ilmaantuessa heti kotiin.

Karanteenit ja eristäminen

Siilinjärvellä luovutaan karanteeneista altistumistilanteissa. Terveydenhuollossa positiivisen testituloksen saaneen eristysaika on 5 vuorokautta testauspäivän jälkeen, mikäli oireet ovat lievät, eikä kuumetta ole enää ollut vuorokauteen. Mikäli oireet kuitenkin jatkuvat voimakkaina, voidaan hoitavan lääkärin arvion mukaan poissaoloa tarvittaessa jatkaa sairauslomana. Hoitava lääkäri voi olla myös työterveydessä.

Tartunnanjäljityksestä emme kontaktoi positiivisen testituloksen saaneita henkilökohtaisesti. Eristyspäätös tulee kotiin postissa. Ota yhteyttä tartuntatautihoitajaan, jos sinulla on kysyttävää tai tiedät kuuluvasti riskiryhmään puh. 044 740 2814 klo 8-13.

Perheensisäisessä altistuksessa oireeton perheenjäsen voi mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin oireettomana, mutta suosittelemme hänelle kotitestiä heti ja kolmantena päivänä koronaan sairastuneen oireiden alkamisesta. Jos altistuneelle ilmaantuu oireita, tulee hänen jäädä heti kotiin.

Miten toimin, jos asun samassa asunnossa tai olen ollut muuten läheisesti tekemisissä positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon testistä saaneen henkilön kanssa?

 • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia ei-välttämättömiä kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
 • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
 • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin, kunhan käytät kasvomaskia ja vältät kontakteja.
 • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, koulussa suositellaan käyttämään maskia 1-luokka-asteesta alkaen

 Testaus

Epidemiatilanteen vaikeutuessa terveydenhuollon testauskapasiteetti on kuormittunut.

Lieväoireisten ei tule hakeutua terveydenhuoltoon laboratoriotestiin, jos ei kuulu koronaviruksen suhteen vakavan taudin riskiryhmiin, vaan hän voi tehdä kotonaan pikatestin. Terveydenhuollon testauskapasiteetti kohdennetaan lääketieteellisin perustein testiä tarvitseville sekä terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin.

Kenelle oireiselle suositellaan terveydenhuollon koronatestiä?

 1. vakavaan koronavirustaudin riskiryhmään iän (yli 60 vuotta), sairauden tai lääkityksen takia kuuluvalle. Katso koronan riskiryhmät Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät – THL
 2. raskaana olevalle tai 6 viikon sisällä synnyttäneelle
 3. henkilölle, jolla on verisuonitukoksen merkittäviä riskitekijöitä (esim. aikaisempi veritulppa, tukosalttius, monivamma, suuri leikkaus 1 kk sisällä, reilu ylipaino), eikä hänellä ole verenohennushoitoa ennestään
 4. sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä työskentelevälle tai ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa asuvalle tai työskentelevälle
 5. henkilölle, jonka kanssa samassa taloudessa asuu tai hän tapaa säännöllisesti perhe- tai lähipiiriin kuuluvia 16 vuotta täyttäneitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen
 6. sairaus edellyttää lääkärin arvion mukaan testiä.

 

Kenelle oireettomalle suositellaan terveydenhuollon koronatestiä?

 1. potilas- tai asiakastyötä tekevälle sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijälle, jonka perheenjäsen on sairastunut koronaan. Testi tehdään – 5. päivänä perheenjäsenen oireiden alkamisesta.
 2. maahantulon jälkeen 3-5 vrk:n sisällä testiin määrätyille