Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Ohjeita positiivisen koronatestituloksen saaneille

18.1.2022

Päivitetty 26.1.2022

Positiivisesta tuloksesta kertovan tekstiviestin saatuasi  ilmoita asiasta lähikontakteillesi (tapaamasi ihmiset 48 h ennen oireiden alkua, oireettomalla 48 h ennen testin ottamista) ja esimiehellesi, jos olet ollut työpaikalla.

Positiivisesta tuloksesta ei enää soiteta kaikille. Osalla saatetaan soittaa veritulppariskin arvioimiseksi.

Jää kotiin sairastamisen ajaksi. Vältä  lähikontakteja muihin ihmisiin ja pysyttele asunnossasi. Älä mene esimerk2iksi työpaikalle, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai apteekkiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Älä ota vastaan vierailijoita.

Ensisijaisesti sinun tulee itse järjestää tarvitsemasi ruoka- ja lääkehuolto esimerkiksi tuttavien avulla tai tilaamalla. Jos kukaan ei voi hankkia sinulle ruokaa tai lääkkeitä, voit ottaa yhteyttä Siilinjärven kunnan aikuissosiaalityön sosiaaliohjaajaan.

Tartuntariskin vähentämiseksi sinun kannattaa pysytellä erillään myös muista samassa taloudessa asuvista. Jos mahdollista, sinun olisi hyvä oleskella eri huoneessa kuin muut. Vältä fyysistä kontaktia, vaikka teillä olisi rokotussuoja. Hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat tärkeitä.

Sinun tulee pitää riittävä turvaväli silloinkin, kun sinun on esimerkiksi pakko ulkoiluttaa koiraa tai viedä roskat.

Sairauden hoito

Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Höyryhengityksestä ja lämpimistä juomista voi olla apua kurkkukipuun ja nenän tukkoisuuteen.

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilanne heikkenee, soita akuuttivastaanotolle puh. 017 402 281 (auki arkena klo 8-20, viikonloppuina klo 8-18). Muina aikoina soita päivystysapuun, p. 116 117. Välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa, esimerkiksi jos sinulla on äkillinen rintakipu, soita hätänumeroon 112.

Ansiomenetyksen korvaus

Ilmoita poissaolostasi työpaikalle. Eristyspäätöksiä tartuntatautipäivärahan hakemiseksi ei pääsääntöisesti enää kirjoiteta. Työpaikan käytännöistä riippuu, tarvitsetko sairauspoissaolostasi lääkärin tai hoitajan kirjoittaman todistuksen vai riittääkö oma ilmoitus. todistuksen voit hankkia esimerkiksi työterveyshuollosta tai terveyskeskuksesta. Kerro aikaa varatessasi omasta/lapsen koronatestituloksesta.