Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

POSOTE20 Tulevaisuuden sote-keskus -hanke tuo Siilinjärvelle uusia toimintatapoja

16.6.2022

Hyvinvointialueellamme etsitään vaikuttavampia toimintatapoja, jotta paremmin voiva Pohjois-Savo tulisi todeksi. POSOTE20 Tulevaisuuden sote-keskus –hankkeen toimesta saamme kokemusta siitä, minkälaisilla toimintavoilla voimme lisätä sekä hyvinvointialueen asiakkaiden että työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia.

Hanke toimii ajalla 1.8.2020-31.12.2023, hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Siilinjärvi toimii yhtenä isäntäkuntana Pohjois-Savossa. Hankkeessa kokeillaan Siilinjärvellä perhe-, sote- ja ikäkeskukseen liittyviä toimintatapoja.

Lisätietoa hankkeesta www.posote20.fi.

Sote- ja ikäkeskus

Hankesuunnittelija Katja Myllynen (työparityö, omaishoitajien hyvinvointitarkastukset, suun terveyden ja ravitsemuksen pilotti kotihoidossa ja Hyvinvointitarjotin.fi-alustan kehittäminen), puh. 044 740 2357 myllynen@siilinjarvi.fi

Perhekeskus

Hankesuunnittelija Ulla Särkkä (perhekeskusmenetelmien käyttöönotto ja juurruttaminen), puh. 044 740 2354 sarkka@siilinjarvi.fi

Hankesuunnittelija Pauliina Rissanen (kouluille jalkautuva psykiatrinen sairaanhoitaja), puh. 044 740 2356 rissanen@siilinjarvi.fi

Siilinjärvellä kokeillaan seuraavia uusia toimintatapoja:

Monialainen työparityö sotekeskuksessa

Työparityön avulla pyritään tarjoamaan asukkaille varhaista tukea, ohjausta ja neuvontaa eri elämänvaiheisiin. Työskentelyssä lähdetään liikkeelle Sinun tarpeistasi. Palvelu on tarkoitettu kaikille yli 18-vuotiaille kuntalaisille ja on maksuton.

Voisit hyötyä työparin tapaamisesta, jos sinua mietityttää:

  • Terveytesi tai elintapasi
  • Mielialasi
  • Päihteidenkäyttösi
  • Yksinäisyys
  • Taloudellinen tilanteesi
  • Asuminen
  • Arjessa toimiminen

Työparina toimivat terveydenhoitaja ja sosiaaliohjaaja. Voit tavata työparia joko yhdessä tai erikseen, tarpeesi mukaan. Terveydenhoitaja toteuttaa myös työttömien terveystarkastuksia.

Vastaanottotilat sijaitsevat Siilinjärven terveyskeskuksen pohjakerroksessa entisissä neuvolan tiloissa, apuvälinelainaamon vieressä (käynti samasta ovesta), Kasurilantie 3. Myös kotikäynnit ovat mahdollisia.

Terveydenhoitaja Terhi Kainulainen puh. 044-740 2369 (ke-pe klo 8─15)

Sosiaaliohjaaja Mirja Asikainen puh. 044-740 2368 (ma-pe klo 8─15)

 

Ota rohkeasti yhteyttä, niin mietitään asioita yhdessä!

 

Omaishoitajien hyvinvointitarkastukset

Omaishoitajien hyvinvointitarkastuksissa kehitetään tarkastusten sisältöä. Tarkastuksen tavoitteena on tukea omaishoitajien jaksamista. Kehitettävässä palvelussa terveydenhoitaja ja sosiaaliohjaaja muodostavat työparin. Omaishoitajat kutsutaan puhelimitse tapaamiseen, jotka voidaan toteuttaa terveyskeskuksella tai omaishoitajan kotona. Tapaamiset ovat omaishoitajalle maksuttomia.

Vastaanottotilat:

Terveydenhoitaja Siilinjärven terveyskeskuksen vastaanoton tilat huone 26,

Sosiaaliohjaaja Siilinjärven terveyskeskuksen pohjakerroksessa entisissä neuvolan tiloissa.

 

Terveydenhoitaja Päivi Tikkanen puh. 044-740 2419 (ti klo 1215.30, ke ja to klo 815.30)

Sosiaaliohjaaja Mirja Asikainen puh. 044-740 2368 (ma-pe klo 8─15)

 

Suunterveyden ja ravitsemuksen pilotti kotihoidon asiakkaille 

 Toiminnan tarkoituksena on tunnistaa kotihoidon asiakkaan suun terveyden ongelmat ja ravitsemustila kotiin tuotavan palvelun avulla. Kokeiltavassa toiminnassa tehdään kotikäyntejä kotihoidon säännöllisille asiakkaille. Suuhygienisti ja lähihoitaja toteuttavat kotikäynnit työparityöskentelynä. Kotikäynneillä tehdään suun tarkastuksia ja annetaan omahoidon ohjausta. Tarvittaessa asiakas ohjataan jatkohoitoon hammashoitolaan. Käynnillä arvioidaan myös ravitsemustilaa ja annetaan ohjausta hyvän ravitsemuksen toteuttamisesta. Asiakkaan tilanteen mukaan voidaan myös konsultoida tarvittaessa ravitsemusterapeuttia.

 

Mikäli toiminnasta herää kysyttävää, voit ottaa yhteyttä:

Lähihoitaja Helena Linniseen puh. 044 740 2350 tai

Hankesuunnittelija Katja Myllyseen puh. 044 740 2357

 

www.hyvinvointitarjotin.fi

Hyvinvointitarjotin.fi kokoaa pohjoissavolaisten sosiaali- ja terveysalan järjestöjen ja yhdistysten palvelut yhteen, jolloin hyvinvointialueen asukkaat löytävät ne helposti, ja sote-alan ammattilaiset voivat hyödyntää niitä osana palveluohjausta. Asukas tai ammattilainen voi lähettää Hyvinvointitarjottimen kautta myös suoran yhteydenottopyynnön haluamansa järjestöön tai yhdistykseen.

 

Pilotissa jatkokehitetään sähköistä Hyvinvointitarjotin.fi-alustaa ja pyritään käynnistämään kokeiluja alustan testaamiseksi. Alustasta avataan syksyllä 2022 asukasnäkymä, jolloin kuka tahansa hyvinvointialueen asukas pääsee etsimään sieltä pohjoissavolaisten järjestöjen ja yhdistysten tarjoamia ohjaus-, tuki- ja neuvontapalveluja. Lisäksi pyritään käynnistämään kokeiluja alustan testaamiseksi hyvinvointialueen palveluohjauksen välineenä.

 

Lisätietoja Hyvinvointitarjotin.fi-alustasta, ota yhteyttä:

Kehittäjätyöntekijä Heljä Koistinen p. 044 740 2358, helja.koistinen@siilinjarvi.fi

 

Perhekeskusmenetelmien käyttöönotto ja juurruttaminen

Perhekeskuskehittämisen tavoitteena on, että perhekeskustoimintamallin mukainen toiminta toteutuisi käytännössä Pohjois-Savon alueella olevien kuntien perhekeskuksissa. Perhekeskuksen ennaltaehkäisevässä toiminnassa hyödynnetään vanhemmuuden ja parisuhteen tuen, perheiden elintapaohjauksen sekä lähisuhdeväkivallan ja erossa auttamisen menetelmiä, toimintamalleja ja työkaluja. Nämä pohjautuvat perhekeskustehtäviin, ja niiden käyttöönottoa/käyttöä vahvistetaan tarjoamalla työntekijöille ja esihenkilöille koulutuksia ja tapahtumia.

 

Mikäli herää kysyttävää, ota yhteyttä:

Perhekeskuspalveluiden hankesuunnittelija Ulla Särkkä, p. 044 7402354, ulla.sarkka@siilinjarvi.fi

 

 Jalkautuva psykiatrinen sairaanhoitaja koululla

 

Lasten ja nuorten mielenterveyden varhaisen tuen ja hoidon toteuttamiseksi Pohjois-Savon hyvinvointialueelle haetaan toimivaa käytäntöä, jossa sopiva tuki löytyy läheltä arjesta silloin, kun lapsi tai nuori sitä tarvitsee. Koululle jalkautuva psykiatrinen sairaanhoitaja on kokeilu, jonka avulla pyrimme tämän käytännön löytämiseen. Sairaanhoitajan vastaanotolle ohjaudutaan silloin, kun tuki ja ohjaus eivät riitä, vaan tarvitaan mielenterveyden hoitoa. Hoitojakso sairaanhoi­tajan vastaanotolla on keskimäärin 10–12 käyn­tiä. Tarvittaessa sairaanhoitaja tekee yhteistyötä perheen ja arjen verkoston, kuten oppilashuollon kanssa.

 

Siilinjärvellä kokeilu toteutuu 5.–6. -luokkalaisten parissa Vuorelan, Siilinlahden ja Hamulan kouluilla. Kokeilu toteutuu 4/22–6/23.

Lisätietoa kokeilusta:

Hankesuunnittelija Pauliina Rissanen, pauliina.rissanen@siilinjarvi.fi