Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Siilinjärven perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja varhaiskasvatuksen koronaohjeistus 18.1.2022 alkaen

17.1.2022

Pohjois-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä (koronanyrkki) on kokoontunut 17.1.2022. Nämä ohjeet perustuvat koronanyrkin antamiin suosituksiin (https://www.psshp.fi/potilaat-ja-vierailijat/tietoa-koronaviruksesta)

 

Luopuminen karanteeneista

Koronaepidemiatilanne jatkuu sekä valtakunnallisesti että Pohjois-Savon alueella voimakkaana. Koordinaatioryhmän mukaan Pohjois-Savo on tilanteessa, jossa tartunnat leviävät väestössä yleisesti, eikä yksittäisen ihmisen kontaktien jäljittämisellä enää saavuteta vastaavaa hyötyä kuin aiemmin, jolloin tartuntaketjut olivat yksittäisiä ja niiden jäljittäminen oli mahdollista. Tämän johdosta koronaepidemian rajoitustoimia muutetaan epidemiatilannetta vastaaviksi, ja voimavarat kohdennetaan toimenpiteisiin, joilla saadaan nykytilanteessa suurin hyöty. Tämän johdosta terveysviranomainen on luopunut altistuneiden määräämisestä karanteeniin.

Maskisuositus

Maskin käyttämistä suositellaan sisätiloissa kaikille perusopetuksen oppilaille ja lukion opiskelijoille. Maskisuositus on siis ulotettu kaikkiin perusopetuksen oppilaisiin 1. vuosiluokasta alkaen.

Sairaana ei saa tulla kouluun/päiväkotiin

Merkittävin keino hillitä koronaviruksen leviämistä on se, että sairaana ei tulla kouluun/päiväkotiin. Lisäksi on huolehdittava hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Jos lapsi/nuori altistuu koronalle koulussa tai päiväkodissa

Jos lapsen/nuoren luokassa/päiväkotiryhmässä on altistuttu koronavirukselle, lasta/nuorta ei aseteta karanteeniin ja hän voi edelleen tulla kouluun/päiväkotiin, mikäli on oireeton. Koulut/päiväkodit tiedottavat perheitä altistumisesta ja antavat ohjeet seurata altistuneen lapsen oireita.  Jos oireita ilmenee, tulee välittömästi jäädä pois koulusta/päiväkodista ja välttää ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan. Tämä koskee niin rokottamattomia, kuin tuplarokotettuja lapsia/nuoria.

Jos lapsi/nuori altistuu koronalle kotona

Mikäli lapsen/nuoren perheessä on koronaa (esim. muilla sisaruksilla tai vanhemmilla), mutta lapsi on täysin oireeton, voi lapsi osallistua normaalisti opetukseen/varhaiskasvatukseen. Jos oireita ilmenee, tulee jäädä pois koulusta/päiväkodista ja välttää ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan. Tämä koskee niin rokottamattomia, kuin tuplarokotettuja lapsia/nuoria.

Koronatestauksesta

Koronaoireisen ei ole aina tarpeen hakeutua terveydenhuoltoon koronatestiä varten, vaan THL ohjeistaa lieväoireisia tekemään kotitestin. Positiivista kotitestiä ei välttämättä tarvitse varmentaa virallisella terveydenhuollon testillä. Sen sijaan riskiryhmiin kuuluvien ja raskaana olevien sekä niiden, joilla on puutteellinen rokotesuoja, tulisi hakeutua terveydenhuollon testipisteeseen.