Takaisin etusivulle

Ajankohtaista koronaviruksesta

13.3.2020

Käsien pesu

Siilinjärven kunta varautuu osaltaan mahdollisiin koronavirustartuntoihin. Kunnan varautumisryhmä seuraa tilannetta aktiivisesti sekä tällä hetkellä koordinoi ja johtaa varautumistoimenpiteitä. Siilinjärven kunta pyrkii turvaamaan palvelutuotantonsa järjestämisen mahdollisimman hyvin myös tämänkaltaisissa häiriötilanteissa. Varautumisella erilaisin toimenpitein häiriötilanteisiin pyritään vaikuttamaan siihen, etteivät tartuntamäärät kasvaisi. Siilinjärven kunta haluaa muistuttaa, että jokaisen kuntalaisen on hyvä huolehtia niin omasta kuin läheistensä terveydestä.

Kansalliset ohjeet päivittyvät jatkuvasti tilanteen tarkentuessa. Siilinjärven kunta päivittää ohjeitaan aina tarpeen niin vaatiessa.

 

Toimintaohjeita

Koronavirustestauksessa keskitytään rajattujen ryhmien näytteidenottoon. Kriteerien muututtua ei enää testata henkilöitä, jotka eivät kuulu ko. ryhmiin. Jos henkilöllä on hengitystieoireita, mutta on hyväkuntoinen, hänen tulee olla kotona ja noudattaa hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita.

Päivystysapuun tai terveydenhuollon yksiköihin tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, ettei kotihoito-ohjeilla pärjää. Epäily koronavirustartunnasta ei ole enää syy soittaa päivystysapuun tai terveysasemille. Mikäli vointi pahenee eli tulee korkeaa kuumetta ja/tai hengenahdistusta, tulee ottaa puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai Päivystysapuun. Oma lääkäri arvioi tilanteen.

Kaikki henkilöt, joilla on epäily koronavirustartunnasta tai influenssasta, tulee pysyä kotona oireiden alkamisesta viikon ajan.

Tartuntaa epäilevän ei pidä lähteä omatoimisesti päivystykseen tai terveysasemille, jotteivat muut altistu virukselle.

Siilinjärven kunnassa aloitetaan koronavirustestaus rajattujen ryhmien osalta viikon 12 alkupuolella. Kiireettömiä ajanvarausaikoja kunnan terveysasemille ei anneta toistaiseksi.

Siilinjärven terveyskeskus, puh. 017 402 281 ja ajanvarausnumerot puh. 017 402 219 (kirkonkylä/keskusta) ja 017 402 407 (Vuorela), Päivystysavun numero 116 117.

Riskiryhmiin kuuluvat asiakkaat ja potilaat

Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus on riski erityisesti ikääntyneille ja monisairaille. Erityisen huomion kohteena ovatkin toimintayksiköt, joiden asiakkaina ovat riskiryhmiin kuuluvat asiakkaat ja potilaat. Tästä syystä on erityisen tärkeää välttää vierailuja riskiryhmiin kuuluvien asiakkaiden ja potilaiden luona. Puhelimitse tapahtuva kontaktointi on hyvä tapa pitää yhteyttä.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonta

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa uudesta koronaviruksesta numerossa 0295 535 535. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Neuvonta on auki arkipäivisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Palvelua saa tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koronasta (THL:n verkkosivuille)

Ajankohtaista koronaviruksesta (THL:n verkkosivuille)

Kunnan oma toiminta

Siilinjärven kunnan henkilöstölle on 12.3.2020 annettu matkustusohje, joka on voimassa toukokuun loppuun. Kunta on kieltänyt työntekijöiltään ulkomaille suuntautuvat työmatkat. Myös kotimaan työmatkoja pyritään välttämään ja etäyhteyksiä käytetään mahdollisuuksien mukaan matkustamisen sijaan.  Kunta ei myöskään toistaiseksi ota vastaan mihinkään työyksikköön kansainvälisten ryhmien vierailuja. Ulkomaille suuntautuvat luokkaretket ja koulujen matkat perutaan toukokuun loppuun asti. Kunta suosittelee työntekijöitään käyttämään etätyön mahdollisuutta tarvittaessa. Kunnan kokouksissa, tilaisuuksissa sekä työyksiköissä vältetään kättelyä. Lisäksi vältetään fyysisiä kokoontumisia, milloin esimerkiksi etäyhteyksien käyttö on mahdollista.
Paluu ulkomaan työ- ja lomamatkoilta: Kunnan henkilöstöä ja kuntalaisia suositellaan jäämään viikoksi kotiin, vaikka ei oireita olisikaan. Huomioitavaa kuitenkin on, että tällaisissakin tapauksissa poissaolosta tulee ilmoittaa esimiehelle, koululle tai päiväkotiin ymv.

Koronavirustartuntoja niin kuin kaikkia hengitystieinfektioita ehkäistään / vältetään parhaiten hyvällä käsihygienialla ja huolehtimalla yskimishygieniasta.