Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Toimintaohjeita sosiaali- ja terveyspalveluissa asioiville

27.5.2020

Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot ja tämä vaikuttaa myös Siilinjärven kunnan sosiaali- ja terveyspalveluihin. Alla on ajankohtaista tietoa tilanteesta sekä toimintaohjeista sosiaali- ja terveyspalveluissa asioimiseen.

Tietoa koronaviruksesta

Valtakunnallisesta puhelinpalvelusta 0295 535 535 ja chatista saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.  Numerosta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta löydät viimeisimmät tiedot koronvirustilanteesta:

Miten toimia, jos sairastuu?

Lieväoireisia kuntalaisia neuvotaan jäämään kotiin ja hoitamaan itseään kotihoidolla ja käsikauppalääkkeillä sekä sopimaan poissaoloistaan suoraan työnantajan kanssa. THL:n päivitetyn ohjeen mukaan, jos saat hengitystieoireita, ja vaikka muutoin pärjäisit kotona, on suositeltavaa käydä koronatestissä. Mikäli et ole terveydenhuollon ammattilainen, voit voinnin salliessa odotella kotona karanteenimaisissa oloissa ja hakeutua testiin parin vuorokauden kuluttua oireiden alkamisesta. Testiin pääsemiseksi olethan yhteydessä ajanvarausnumeroon Siilinjärvi 017-402219, Vuorela 017-402407 arkisin klo 8.-10.00. Viikonloppuisin ja arkipyhinä akuuttivastaanotto 017 402281 klo 8.-18.00.

Yleisvoinnin huonontuessa, pitkittyneessä tilanteessa ja muissa kiireellisissä tapauksissa tulee olla puhelimitse yhteydessä omaan terveyskeskukseen tai asiakaspalveluun (puh. 044 740 2744).

Siilinjärvi: arkisin kello 8–10, puh. 017 402 219
Vuorela: arkisin kello 8–10, puh. 017 402 407 .

Ohjausta ja neuvontaa hoitoon hakeutumiseen liittyvissä kysymyksissä löytyy: Terveyskylän koronabotista ja OmaOlo-palveluista .

Virka-ajan ulkopuolella voi soittaa akuuttivastaanottoon, p. 017 402 281 tai päivystyksen neuvontanumeroon, p. 116 117. Jatkotoimenpiteistä päätetään puhelimessa tapahtuvan hoidon tarpeen arvion perusteella. Päivystysapuun tulee koronavirukseen liittyen soittaa vain, jos vointi on sellainen, että hengitystieinfektion kotihoito-ohjeilla ei pärjää ja lisäksi:
• henkilö on tehnyt ensin oirearvion OmaOlo-palveluista tai
• hengitystieinfektio-oireet ovat jatkuneet yli seitsemän vuorokautta kotihoidossa tai
• henkilölle tulee hengitysvaikeus tai hänen yleistilansa heikkenee
Päivystysapuun ei tule soittaa eristystarpeeseen, näytteenottoon tai sairausloma-asioihin liittyen. Niissä asioissa tulee olla yhteydessä omaan terveysasemaan tai työterveyshuoltoon.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kiireetön hoito ja ajanvaraus

Otathan terveyspalveluihin yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse tai sähköisen yhteydenottopyynnön KLINIK järjestelmän kautta. Saat hoitohenkilökunnalta ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Vastaanotoille ja laboratorioon ei saa tulla liian aikaisin viettämään aikaa odotustiloihin.  Pyydämme asiakkaita myös pitämään odotustiloissa riittävän turvavälin muihin asiakkaisiin. Näillä varotoimilla haluamme ehkäistä ylimääräisen kontaktin muihin odotustiloissa oleviin ja mahdollisuuden koronaviruksen leviämiseen.

Jos sinulla on vähäisiäkään hengitystieinfektion oireita ennen kiireetöntä vastaanottoaikaasi, niin otathan yhteyttä ajanvaraukseen ja keskustelet vastaanottoaikasi siirtämisestä.

Vierailut ja asiointi terveydenhuollon toimipisteissä

Hallituksen linjausten mukaisesti Siilinjärvellä ulkopuolisten vierailut terveydenhuollon yksiköissä, hoitolaitoksissa, vanhusten ja vammaisten asumisyksiköissä sekä  sairaaloissa on kielletty. Mahdollisuuksien mukaan vierailuja pyritään kuitenkin järjestämään ulkona. Vierailuista tulee sopia ennakkoon hoitohenkilökunnan kanssa.

Mikäli sinulle on tulee asiaa terveydenhuoltoon, tulee sinne olla yhteydessä puhelimitse. Myöskään fysio- ja toimintaterapian tiloihin (Toritie 8) ei saa mennä ilman ajanvarausta, vaan yhteyttä otetaan ainoastaan puhelimitse (fysioterapia puh. 044 740 2777 ja toimintaterapia puh. 044 740 2338).

Apuvälinelainaukset ja palautukset toimitetaan ainoastaan kiireellisissä tapauksissa ja näissäkin tulee ensin olla yhteydessä puhelimitse (apuvälinelainaamo puh. 044 740 2228, ma–pe klo 8–11). Myös apuvälinehuoltoihin liittyen tulee olla ensin yhteydessä puhelimitse (apuvälinehuolto puh. 044 740 2272, ma–pe klo 8–10).