Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Alueellinen koronavirusepidemiatilanne ja suositukset

26.1.2021

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueen koronaepidemiatilanne on pysynyt ennallaan: Kuopiossa ja Siilinjärvellä ollaan 25.1.2021 edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, muualla sairaanhoitopiirissä ollaan perustasolla.

Pohjois-Savon ilmaantuvuusluku on kasvanut johtuen kouluryvästymästä, jossa on aktiivisesti tutkittu lähes 100 altistunutta, joista osa on oireettomia. Jatkotartuntoja on todettu lähinnä perhepiirissä, jossa altistuminen tartunnan saaneelle on jatkuvaa. Sen sijaan muita jatkotartuntoja on toistaiseksi vähän. Kuopiossa on todettu ainoastaan kymmenisen tapausta, jotka eivät liity kyseiseen ryvästymään.

Voimassa olevat alueelliset suositukset 25.1.2021 alkaen

 • Alueellinen koordinaatioryhmä pitää erittäin tärkeänä, että kaikkia kiihtymisvaiheen suosituksia ja rajoituksia noudatetaan tarkasti ja laajasti, jotta epidemia ei ajaudu leviämisvaiheeseen, jolloin pitää ottaa käyttöön maksimaaliset rajoitukset.
 • Valtakunnallisten suositusten ja rajoitusten lisäksi kiihtymisvaiheen alueilla suositellaan etätyötä etenkin niissä perheissä, joiden lapset ovat etäopetuksessa tai karanteenissa koulualtistumisiin liittyen.
 • Lisäksi käytössä on kiihtymisvaiheen kasvomaskisuositus, jota nyt toivotaan kaikkien noudattavan. Kasvomaskin käyttösuositus koskee yli 12-vuotiaita kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla. Maskia kannattaa käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.
 • Lue lisää THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille
 • Maskin käytön ohella ratkaisevan tärkeää on ylläpitää kahden metrin turvaväliä ja välttää joukkojen kokoontumisia, joissa turvavälin pitäminen ei onnistu. AVI on kieltänyt yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja tätä kannattaa noudattaa myös yksityistilaisuuksien ja muunkin toiminnan osalta.
 • Ikäänyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien luona tapahtuvia vierailuja tulee harkita tarkkaan.
 • Karanteeniohjeita tulee noudattaa. Koronavirukselle altistuneet määrätään karanteeniin, joka on yksi tärkeimmistä keinoista estää epidemian leviäminen. Lisäksi kaikkien, joilla on vähäisiäkään koronainfektion oireita, tulee hakeutua testiin.

Testaamisesta

 • Kannattaa jo etukäteen selvittää miten ja missä testaaminen tapahtuu.
 • Siilinjärven koronanäytteenotto: https://www.siilinjarvi.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/
 • Lieväoireisten ei tule hakeutua testiin yöaikaan, vaan odottaa seuraavaan aamuun.
 • Viikonlopun yli ei kuitenkaan tule odotella, vaan käydä testissä päiväaikaan oman kunnan testipisteessä tai KYSin testauspisteessä, joka palvelee kaikkia Pohjois-Savon alueella olevia arki-iltaisin ja viikonloppuisin.
 • Jos oireet pahenevat, esimerkiksi hengitys vaikeutuu ja nousee korkea kuume, tulee hakeutua päivystykseen, vaikka ensimmäinen testitulos olisi ollut negatiivinen.

Kaikki muut suositukset säilyvät ennallaan valtakunnallisten suositusten mukaisesti.

THL:n tilannekatsaus koronaviruksesta

Vastauksia rokoteaiheisiin kysymyksiin löytyy THL:n verkkosivulta Rokotteet ja koronavirus.