Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Koronavirusepidemiatilanne ja suositukset

1.12.2020

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen COVID-epidemian perustasolla. Epidemia ei ole merkittävästi laajentunut väestöön tunnettujen ryppäiden ulkopuolelle. Altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin. Pääsääntöisesti uudet tapaukset on todettu karanteeniin jo asetettujen keskuudessa.  Vaikka oman alueemme epidemiologinen tilanne on tällä hetkellä hyvä, se voi hyvinkin nopeasti huonontua, kuten monilla alueilla on jo tapahtunut. Tuleva joulun aika väistämättä lisää matkustelua ja riski epidemian leviämiselle kasvaa. Näin ollen alueellinen COVID-19-työryhmä (”koronanyrkki”) päätyi kokouksessaan 30.11.2020 suosittamaan epidemian torjuntaan liittyvää ohjeistusta seuraavasti.

Voimassa olevat alueelliset suositukset 1.12.2020 alkaen

Kasvomaskia kannattaa käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Alueellinen työryhmä suosittelee, että maskia käytetään aktiivisesti varsinkin sisätiloissa silloin, kun turvavälejä ei voida käytännössä noudattaa kuten aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa sekä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Myös kouluissa ja oppilaitoksissa yläkoulusta alkaen olisi hyvä käyttää maskia.

Lue lisää THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille

Kokoontumiset

Itä-Suomen AVI:n määräyksestä 2.12.2020 alkaen sallitaan vain alle 50 hengen yleisötilaisuudet. Tämän rajoituksen lisäksi suositellaan, ettei myöskään yksityisitilaisuuksissa (perhejuhlat ja joulun vietto) järjestettäisi yli 50 hengen kokoontumisia ja pienissä tiloissa suositellaan välttämään yli 10 hengen kokoontumisia. Julkisiin tiloihin ei saa mennä oireisena. Julkisissa ja myös yksityisissä tiloissa tulee huolehtia siitä, että on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontakteja. Erityisesti sisätiloissa järjestettävissä liikunta- ja kulttuuritilaisuuksissa on huolehdittava välimatkoista ja käytettävä tarvittaessa kasvomaskia esimerkiksi ruuhkaisissa pukuhuoneissa.

Muut suositukset

Alueellinen ”koronanyrkki” tähdentää edelleen kansallista suositusta siitä, että ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien tulisi välttää altistumista koronavirukselle, koska heillä on suurempi riskiä saada vakava tauti.

Harrastustoiminta tulisi järjestää siten, että osallistujat voivat välttää lähikontaktin. Lisäksi tulisi huomioida, että tietyissä harrasteissa on erityisen korkea pisaratartunnan riski (esim. kuorolaulu) ja järjestää tila, ryhmän koko ja etäisyydet siten, että riski minimoidaan.

Nyrkki suosittaa välttämään vapaa-ajan matkustamista leviämis- tai kiihtymisvaiheessa oleville alueille ja harkitsemaan vierailuja näiltä alueilta.

Valtakunnallisesti suositellaan etätyön tekemistä mahdollisimman laajasti. Opetushallitus on ohjeistanut varautumaan ”Vanhojen tanssit”- tapahtuman harjoitteluun ja järjestämiseen huomioiden opetus-ja kulttuuriministeriön (OKM) sekä THL:n ohjeet.