Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Maskin käyttösuositus laajentunut – Kuopiossa ja Siilinjärvellä koronaepidemia kiihtymisvaiheessa

3.11.2020

Alueellinen koronaviruksen torjuntatyöryhmä totesi kokouksessaan 2.11.2020, että osa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa tai lähellä sitä. Kiihtymisvaiheessa ollaan Kuopion kaupungin ja Siilinjärven kunnan alueella.

Tämä aiheuttaa muutoksia voimassa oleviin suosituksiin ja rajoituksiin. Kasvomaskisuositus laajenee THL:n kiihtymisvaiheen suositusta vastaavaksi.

Suositus maskin käytöstä epidemian kiihtymisvaiheessa

Perustason suosituksen lisäksi, maskien käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville ryhmille:
• Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
• Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Muualla Pohjois-Savossa noudatetaan edelleen perustason suosituksia:
• Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
• Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
• Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Lisätietoa maskien käytöstä löytyy THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille


Laaja maskin käyttö vähentää altistumista koronavirukselle

Altistumista ei välttämättä ole tapahtunut, jos COVID-19-tapaus ja/tai lähikontakti ovat käyttäneet kasvomaskia, kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta tai visiiriä. Altistumistilanteiden arvioinnissa huomioidaan aina kokonaistilanne, kuten tilan koko ja ilmanvaihto sekä altistumisen luonne ja kesto.


Riskiryhmiin kuuluvien suojaaminen vähentää vakavan taudin esiintymistä

Ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia hoidettaessa tulee käyttää suojaimia kuten tähänkin saakka ja vierailut tulee toteuttaa varotoimia noudattaen.


Lähikontaktien välttäminen on tärkeää

Ihmisiä kehotetaan välttämään lähikontakteja sekä yksityisissä tilaisuuksissa että julkisissa tiloissa. Julkisissa tiloissa tulee huolehtia siitä, että on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontaktit. Lisäksi suositellaan, että yli 50 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi ja pienemmissäkin tilaisuksissa huolehdittaisiin hyvästä hygieniasta ja turvaväleistä.


Epidemiatilannetta arvioidaan viikoittain

Pohjois-Savon alueellinen epidemian torjuntatyöryhmä, eli niin sanottu alueellinen koronanyrkki, kokoontuu viikoittain STM:n edellyttämän alueellisen viranomaistyön organisoimiseksi sekä toimenpiteiden koordinoimiseksi. Ryhmässä seurataan epidemiatilannetta ja arvioidaan epidemian hillitsemiseen tähtäävien suositusten ja rajoitusten tarvetta. Linjauksista viestitään Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin verkkosivulla https://www.psshp.fi/potilaat-ja-vierailijat/tietoa-koronaviruksesta