Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Muistutus kasvomaskin käytöstä

4.2.2022
Koronaa on paljon liikkeellä, joten muistetaan THL:n suositus käyttää maskia kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä. Suositus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia. Maskin käyttö suojaa muita ja lisäksi se antaa maskityypistä riippuen jonkin verran suojaa myös kantajalleen.

Ihmiset, joilla ei ole rokotusten tai sairastetun taudin tuomaa suojaa, ovat erityisen alttiita tartunnalle. Heidän riskinsä tartunnan tai vakavan tautimuodon saamiselle on moninkertainen rokotettuihin verrattuna.

Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on terveydellisistä syistä riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, on hyvä harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti.

Koronarokotus ei täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä. Rokottamattomat tartuttavat virusta kuitenkin todennäköisesti herkemmin ja pidemmän aikaa kuin rokotetut.

On hyvä huomata, että osa covid-19-tartunnan saaneista ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä, eivätkä he tästä syystä ole tietoisia tartunnastaan. Tartunnan saanut voi aiheuttaa muille tartuntariskiä oireettomanakin tai jo muutama päivä ennen oireiden alkua.

THL:n maskisuositus luettavissa täältä.