Hyppää sisältöön
90% 95% 100% 110% 120% Tekstin koko
Takaisin etusivulle

POSITIIVINEN KORONATESTITULOS

OHJEITA POSITIIVISEN KORONATESTITULOKSEN SAANEILLE:

Positiivisesta tuloksesta kertovan tekstiviestin saatuasi pysy eristyksessä (tarkemmin katso alla), ilmoita asiasta lähikontakteillesi (tapaamasi ihmiset 48 h ennen oireiden alkua, oireettomalla 48 h ennen testin ottamista) ja esimiehellesi, jos olet ollut työpaikalla.

Ohjeita eristyksessä oleville:

Koronavirusepidemian rajoittamiseksi tartunnan saaneita henkilöitä määrätään eristykseen. Eristyksen tarkoituksena on estää koronaviruksen tarttuminen eteenpäin muihin ihmisiin. Eristyspäätös on tehty tartuntatautilain nojalla.Tartuntatautilääkäri tekee eristysmääräyksen 5 vrk testauspäivästä eteenpäin. Määräys tulee postissa kotiisi.

Jos sinulla on kuumetta tai muita selviä oireita vielä eristyksen loppuessa, ota yhteyttä työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen sairauslomaa saadaksesi. 

Jos olet ollut oireeton kaksi päivää ennen eristyksen päättymistä, eikä sinulla ole oireita myöskään eristyksen päätyttyä, voit jatkaa elämää normaalisti, turvavälit, hyvän käsihygienian sekä maskisuositukset huomioiden.

Mitä eristys tarkoittaa?

Eristyksen ajan sinun pitää välttää lähikontakteja muihin ihmisiin ja pysytellä asunnossasi. Et saa mennä esimerkiksi työpaikalle, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai apteekkiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Luoksesi ei saa tulla vierailijoita.

Ensisijaisesti sinun tulee itse järjestää tarvitsemasi ruoka- ja lääkehuolto esimerkiksi tuttavien avulla tai tilaamalla. Jos kukaan ei voi hankkia sinulle ruokaa tai lääkkeitä, voit ottaa yhteyttä Siilinjärven kunnan aikuissosiaalityön sosiaaliohjaajaan.

Tartuntariskin vähentämiseksi sinun pitäisi pysytellä erillään myös muista samassa taloudessa asuvista. Jos mahdollista, sinun olisi hyvä oleskella eri huoneessa kuin muut. Vältä fyysistä kontaktia, vaikka teillä olisi rokotussuoja. Hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat tärkeitä.

Sinun on pidettävä riittävä turvaväli silloinkin, kun sinun on esimerkiksi pakko ulkoiluttaa koiraa tai viedä roskat.

Sairauden hoito

Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Höyryhengityksestä ja lämpimistä juomista voi olla apua kurkkukipuun ja nenän tukkoisuuteen.

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilanne heikkenee, soita akuuttivastaanotolle puh. 017 402 281 (auki arkena klo 8-20, viikonloppuina klo 8-18). Muina aikoina soita päivystysapuun, p. 116 117. Välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa, esimerkiksi jos sinulla on äkillinen rintakipu, soita hätänumeroon 112.

Ansiomenetyksen korvaus

Eristyksen aiheuttaman ansiomenetyksen takia olet oikeutettu saamaan tartuntatautipäivärahaa. Sitä haetaan Kansaneläkelaitoksesta (Kela). Hakemuksen liitteeksi saat postitse tartuntatautilääkärin kirjoittaman eristyspäätöksen. Toimituksessa on ruuhkasta johtuen mahdollisesti pieni viive. Sinun on laitettava vireille tartuntatautipäivärahahakemus Kelaan kahden kuukauden kuluessa siitä, kun sinut on määrätty eristykseen. Mikäli saat eristyspäätöksen myöhemmin, tee hakemus ajallaan ja ota Kelaan yhteyttä päätöksen saatuasi. Sovi hakemuksen tekemisestä työnantajasi kanssa.

Tartuntatautipäiväraha korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen. Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos hän olisi ollut töissä. Yrittäjän päiväraha määräytyy työstä poissaolon alkaessa voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Suomessa työskentelevä EU-maan, Eta-maan tai Sveitsin kansalainen voi saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka ei kuuluisi Suomen sairausvakuutuksen piiriin.

Lisätietoja saa osoitteesta www.kela.fi/tartuntatauti.

Eristystä on noudatettava

Tartuntatautiviranomaisen määräämää eristystä on ehdottomasti noudatettava. Suomen lain mukaan karanteenin tai eristyksen rikkomisesta, vaikka ei toimillaan tartuttaisi ketään, voidaan rangaista terveydensuojelurikkomuksena sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.