Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola

Ajankohtaista!

Mikäli edellisestä käynnistäsi ehkäisyneuvolaan on vähintään vuosi aikaa, täytä ennen vastaanottoa sähköinen ehkäisyn esitietolomake.

 

Perhesuunnitteluneuvolan palvelut

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvolasta voit hakea ohjausta ja neuvontaa raskauden ehkäisyyn, perhesuunnitteluun sekä seksuaaliterveyteen liittyen. Perhesuunnittelun tavoitteena on seksuaaliterveyden ylläpitäminen ja edistäminen. Käynneillä käsitellään myös ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä ja ongelmia.

Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvolasta saa

  • raskauden ehkäisyneuvontaa ja yksilöllistä ehkäisyn suunnittelua
  • mahdollisuuden keskustella kokonaisvaltaisesti perhesuunnittelusta
  • ohjausta ja neuvontaa seksuaaliterveyden ylläpitämiseksi
  • seksitauteihin liittyvää neuvontaa ja hoitoon ohjausta

 

Ilmainen ehkäisy alle 20 vuotiaille ja kaikenikäisille ehkäisyn aloittajille 6 kk.

Siilinjärvi tarjoaa ilmaisia ehkäisyvälineitä kaikille alle 20 vuotiaille sekä 6 kk ajan kaikille ensimmäistä hormonaalista ehkäisyä aloittaville siilinjärveläisille. Ilmaisen ehkäisyn valikoimaan kuuluu osa yhdistelmäehkäisypillereistä, osa minipillereistä, ehkäisyrengas, kondomit sekä kuparikierukka ensimmäisenä kierukkana on ilmainen kaiken ikäisille.

Kondomi on korvaamaton seksitautien ehkäisyssä ja sen käyttöön kannustetaan. Kondomeja saa oman oppilaitoksen tai perhesuunnitteluneuvolan terveydenhoitajalta.

Ehkäisyn aloitukseen varataan aika terveydenhoitajalle perhesuunnitteluneuvolaan tai 2. asteen opiskelijat oman oppilaitoksen terveydenhoitajalle. Hormonaalisen ehkäisyn jatkokäynnit tapahtuvat perhesuunnitteluneuvolassa. Perhesuunnitteluneuvolan palveluita voivat käyttää myös muilta paikkakunnilta tulevat Siilinjärvellä opiskelevat opiskelijat.

Hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden saanti vaatii aina ajanvarauksen sekä säännölliset käynnit terveydenhoitajan vastaanotolla.

 

Perhesuunnitteluneuvolan palvelu on luottamuksellista ja maksutonta.

Ehkäisyvaihtoehtoja

Ajanvaraus

Ensimmäiselle ehkäisyn aloituskäynnille tai tauon jälkeen ehkäisyn uudelleenaloituskäynnille sekä lääkärin vastaanotolle ajanvaraus tehdään puhelimitse, aikaa ei voi varata sähköisesti.

Voit varata ajan terveydenhoitajalle ehkäisyn kontrollikäynnille ja jo aikaisemmin valitun ilmaisen ehkäisyvalmisteen hakukäynnille sähköisen ajanvarauksen kautta. Vastaanotolle on varattu puolen tunnin aika. Ajan varaamiseen sähköisesti tarvitset mobiilivarmenteen tai pankkitunnukset.

Mikäli edellisestä käynnistäsi ehkäisyneuvolaan on vähintään vuosi aikaa, täytä ennen vastaanottoa sähköinen ehkäisyn esitietolomake. Lomakkeen täyttöä varten tarvitset mobiilivarmenteen tai pankkitunnukset. Lomakkeen tiedot tallentuu potilastietoihisi. Esitietolomake ei toimi ajanvarauksena.

Perhesuunnitteluneuvolassa tavataan alle 20 vuotiaat, ilmaisen ehkäisyn saajat, vähintään ½ vuoden välein.  Yli 20 vuotiaat, omakustanteisen pilleri-/laastari-/ rengasehkäisyn käyttäjät tavataan terveydenhoitajan vastaanotolla 2 vuoden välein, lääkärikontrollit vastaanotolla n. 4 vuoden välein. Kierukoiden ja kapseleiden käyttäjillä on rutiinikontrollit vähintään pitkäaikaisen ehkäisyvalmisteen laitto-, vaihto- ja poistovaiheessa, välikontrollit tarvittaessa. Kierukat ja kapselit laittaa lääkäri.

Aikaa varatessasi varmista vastaanottopaikka. Voit asioida ehkäisyasioissa terveydenhoitajalla kummassa tahansa vastaanottopisteessä.

Linkkejä

Ehkäisyn Käypä hoito – suositus

Väestöliitto

Ehkäisynetti

Parempaaelämää

 

 

Yhteystiedot

 

Siilinjärven perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola

Innocum, S1-rakennus, Isoharjantie 6, 4krs.

Terveydenhoitaja Saara Harvima
044 740 2618
Puhelintunti ma ja ti klo 12-13, ke ja pe klo 9-10, torstaisin ei puhelintuntia

Vuorelan perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola

Vuorelantie 6

Terveydenhoitaja Henna Happonen
044 740 2411
Puhelintunti ma, ti ja to klo 12-13, ke ja pe klo 9-10

 

 

*******************************************************************************

Neuvolan osastonhoitaja:

Vesta Hynynen
044 740 2417
vesta.hynynen@siilinjarvi.fi