Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Yhdessä aika - perheen tukena

Yhdessä aika on monitoimijainen yhteistyömalli, jossa asiantuntemus kutsutaan konkreettisesti perheen kanssa yhdessä pohtimaan perheen tilannetta ja löytämään ratkaisuja. Perhe voi itse kertoa ketä ammattilaisia haluaa mukaan pohtimaan ja tässä auttaa myös työntekijä.

Yhdessä aika on tarkoitettu perheen tueksi hyvin varhaisessa vaiheessa. Tavoitteena on pysähtyä pohtimaan moniammatillisesti perheen kanssa yhdessä, että millä keinoilla perheen tilannetta voisi helpottaa. Joskus helpotusta tuo jo toisten kanssa yhdessä pohtiminen, joskus tueksi voidaan tarvita jotain palveluita. Suunnitelma tehdään yhdessä.

  • Ajan voi kutsua koolle perheen lähityöntekijä vaikka neuvolan vastaanotolla. Myös perhe itse pyytää Yhdessä aikaa koolle soittamalla lapsiperheiden sosiaalipalveluiden palveluohjaukseen tai laittamalla pyynnön neuvo-napista.
  • Yhdessä-ajalla perheen asiaa esittelee perhe lähityöntekijän tukemana. Perheen tilannetta lähestytään kokonaisvaltaisesti uusia näkökulmia etsimällä. Lopuksi tehdään suunnitelma ja perheelle nimetään vastuutyöntekijä joka päivittää perheen kanssa kuinka tilanne on edennyt. Tarvittaessa käynnistetään perheen tarvitsemia palveluita.

Esimerkkitapauksia siitä, miten Yhdessä aika voi auttaa perhettä:

Asiakkaiden näkökulmasta:

”Meillä on iltaisin kotona sirkus, lapsi pomppii sängystä pois nukkumaanmenotilanteessa ja olemme vanhempina ihan kädettömiä. Tämä tuo haasteita jo meidän parisuhteeseen, kun riidellään siitä kumman vuoro nukuttaa lapsi.”

”Meidän arki on ihan kaaosta. En ehdi tekemään kotitöitä, puoliso on reissutöissä, pienet lapset vaan riehuu keskenään, minä olen uupunut. Ei tästä ole ulospääsyä.”

”Meidän teini on linnoittautunut omaan huoneeseen, ei sillä ole enää kavereitakaan varmaan. Kun menen huoneeseen se vaan sanoo, että mene pois. Miten saan häneen yhteyden, en osaa olla teinin vanhempi?”

Työntekijöiden näkökulmasta:

”Äiti saapui lapsensa kanssa oikomishoidon tarkistukseen, lapsi ei ollut käyttänyt lainkaan oikomiskojetta. Äiti sanoi, ettei jaksa siitä koko ajan rankuttaa, kun on niin paljon muutakin. Äiti kertoo perheessä olleen eron ja hän on äitinä väsynyt ja lapsi ei tottele. Perheessä on myös pieni vauva, eikä äiti saa nukuttua. Työntekijänä ehdotin, että haluaisiko äiti pysähtyä muiden ammattilaisten kanssa miettimään, että keksittäisiinkö yhdessä miten voitaisiin olla heille avuksi. Kutsuttiin Yhdessä-aika koolle soittamalla lapsiperheiden palveluohjaukseen. Palveluohjauksesta mietittiin jo kotipalvelua äidin tueksi, mutta päädyttiin yhdessä istumaan alas. Äiti myös toivoi, että hänen työntekijä mielenvireydestä tulisi paikalle. Tulin myös itse työntekijänä mukaan lapsiperheiden sosiaalipalveluiden toimistolle seuraavalla viikolla muiden ammattilaisten kanssa, koska olin aikaa ehdottamassa perheelle.”

”Vanhemmat tulevat aamulla tuomaan lasta päivähoitoon. Lapsi lyö toista vanhempaa ja kiukkuaa. Äiti alkaa itkemään. Isä sanoo, että tätä on nyt jonkin aikaa ollut ja alamme olla aika kädettömiä. Työntekijänä ehdotan, että kutsutaanko tukea yhdessä pohtimaan teidän perheen asioita. Isä sanoo, että lapsella on ensi viikolla neuvola ja lapsi käy toimintaterapiassa ja he ovat miettineet, että voisiko joku tulla heille kotiin. Kutsun päivän aikana lastenneuvolan terkkarin, toimintaterapeutin ja lapsiperheiden palveluohjaajan Yhdessä-ajalle ja tapaaminen järjestetään päiväkodilla jo seuraavalla viikolla yhdessä vanhempien kanssa.”

”Koululla on tehty oppilashuollollisia toimenpiteitä liittyen lapsen koulunkäynnin ongelmiin. Yksilökohtaisella oppilashuoltotapaamisella vanhempi kertoo, että ei voi enää vanhempana tehdä enempää lapsen koulu asioiden kuntoon saamiseksi. Kuraattorina ehdotan Yhdessä aikaa, jossa voidaan pohtia lapsen koulunkäynnin pulmaa vanhemman näkökulmasta ja pohtia mitä tukea perhe tarvitsisi. Vanhempi toivoo, että paikalle tulisi ainakin nuorisotyö, koska Semppiksellä lapsi tykkää käydä, myös perhetyötä hän on joskus miettinyt, joten sosiaalipalveluista kutsutaan palveluohjaaja paikalle. Kutsun Yhdessä ajan koolle ja tapaaminen järjestetään koululla jo seuraavalla viikolla.”

Asiakkaiden kokemuksia:

”Oli aivan loistavaa kun kaikki toimijat olivat paikalla kerralla, eikä asiaa ei tarvitse kertoa monille eri ammattilaisille eri paikoissa, minua ei pompoteltu paikasta toiseen ”

”Minua auttoi äitinä jo tämä yksi tapaaminen. Sain vinkkejä arkeen uhmaavan lapsen kanssa, jaksan taas paremmin. Tiedän kehen olen yhteydessä, jos tilanne ei helpota”

Ammattilaisten kokemuksia: ”Sain opettajana aivan uudenlaisen kuvan perheestä, nyt ymmärrän jos lapsella on joskus huono päivä koulussa. Nyt voin tukea häntä koulussakin eri tavalla. Oli todella tärkeää saada olla mukana tapaamisella yhdessä miettimässä miten voisimme perhettä tukea.”

”Yhteinen pohtiminen asiakkaan ja muiden toimijoiden kanssa on upeaa. Saan uudenlaisia näkökulmia omaankin työhön ja opin toisten työstä paljon”

 

Lue lisää esitteestä: yhdessaaikaesite

 

Lisätietoja:

Perheesi asiassa, ota yhteys lähityöntekijääsi tai lapsiperheiden palveluohjaukseen p. tai neuvo-napista

Yleisesti toimintamallista lisätietoja antaa vastaava sosiaalityöntekijä Taina Lehtoranta taina.lehtoranta@siilinjarvi.fi, 044 740 1607