Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Vieraslajit

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Jotkin vieraslajeista menestyvät erityisen hyvin ja aiheuttavat vahinkoa alkuperäislajeille, ekosysteemeille, viljelykasveille, metsätaloudelle tai muille elinkeinoille. Vieraslajit voivat myös aiheuttaa huomattavaa taloudellista haittaa.

Selkeitä haittoja aiheuttavia vierasperäisiä lajeja kutsutaan haitallisiksi vieraslajeiksi. Erityisen haitallisia vieraslajeja ovat jättipalsami ja jättiputki, jotka metsiin, niityille ja kosteikkoihin levitessään syrjäyttävät alkuperäisiä kasvilajeja. Siilinjärvellä haitallisia vieraslajeja ovat lisäksi muun muassa komealupiini, jättitatar, kurtturuusu, rapurutto ja espanjansiruetana.

Vieraslajien hävittäminen on maanomistajan vastuulla. Kitkentäjätteet tulee hävittää siten, että leviämiskykyisiä kasvinosia, kuten siemeniä tai juuren palasia, ei pääse leviämään ympäristöön. Siilinjärvellä vieraslajijätteitä otetaan vastaan muovisäkkiin pakattuna Säyneenjoen maankaatopaikalla ja jäteasemalla. Torjuntaa tulee tehdä useasti kesässä usean kasvukauden ajan.

Yleisillä alueilla esiintyvistä vieraslajeista pyydetään ilmoittamaan kunnan palautepalveluun kartta.siilinjarvi.fi/eFeedback.

Vieraslajeista sekä niiden torjunnasta ja hävittämisestä on lisätietoa Vieraslajit.fi -sivustolla.