Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Luonto

Siilinjärven luontoa ja maisemaa leimaavat harjut, lehdot ja rehevät vesistöt. Kunnan halki kulkee Suomen pisin yhtenäinen harjujakso. Harjun solmukohdassa on valtakunnalliseen harjujen suojeluohjelmaan kuuluva Patakukkula-Tarinaharju. Harjulla kulkee luontopolku.

Siilinjärven alue kuuluu Kuopion lehtokeskukseen. Osa lehtojen suojeluohjelmaan kuuluvasta Kuivasteenmäen lehdosta on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Kunnan alueella on myös paikallisesti arvokkaita lehtoja. Lutinpuron varressa on komea saniaislehto, Aumanalaisen puronotkossa kotkansiipivaltainen lehto. Kourulammen lehdossa on vaateliaita lehtokasveja.

Monet peltoalan lisäämiseksi aikanaan lasketut järvet ovat nykyisin rehevöityneitä ja niistä on tullut arvokkaita lintuvesiä. Kevätön-Pyylampi on valtakunnallisen lintuvesien suojeluohjelman kohde. Kevättömälle on perustettu neljä luonnonsuojelualuetta. Keskimmäinen ja Ylimmäinen kuuluvat Maaningan lintuvesiin, jotka kuuluvat kansainvälisesti tärkeisiin lintualueisiin (IBA-alue). Monimuotoinen, rehevien lintuvesien, niittyjen, peltojen ja lehtimetsien muodostama Kasurila-Jälä-Jännevirta –alue kuuluu Suomen tärkeisiin lintualueisiin (FINIBA-alue). Kuopion seudun selkävesistä osa on IBA-aluetta, osa FINIBA-aluetta.