Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Talousvesi

Verkostovesi

Terveydensuojeluviranomainen valvoo vesilaitosten toimittaman talousveden laatua. Talousvettä toimittavien laitosten säännöllinen valvonta tapahtuu ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman mukaisesti. Talousveden laadun varmistamiseksi verkostosta ja vedenottamoilta otetaan säännöllisesti näytteitä vesilaitoksen valvontatutkimusohjelman mukaisesti.

Talousveden laadun valvontaan sovelletaan laitoksen koosta riippuen sosiaali- ja terveysministeriön asetuksia (1352/2015 tai 401/2001). Asetusten soveltamisen piiriin kuuluu myös vesi, jota käytetään elintarvikealan yrityksessä tai jota jaetaan osana julkista taikka kaupallista toimintaa.

Veden jakeluhäiriössä ja tavanomaisissa verkostoveden laatuun liittyvissä kysymyksissä kuten veden väri, sameus, haju, maku ja kovuus, kuluttajaa pyydetään ottamaan ensisijaisesti yhteyttä vettä toimittavaan laitokseen. Veden saastumisepäilyssä, ottakaa yhteyttä joko terveystarkastajaan tai talousvettä toimittavaan laitokseen.

Lisätietoa vesilaitosten valvontaan löytyy Valviran verkkosivuilta.

Kaivovesi

Jos talousvesi otetaan kiinteistöllä sijaitsevasta kaivosta, on veden laadun seuranta ja kaivon kunto kiinteistön omistajan taikka haltijan vastuulla. Kaivoveden laatu (rengas- tai porakaivo) kannattaa tutkituttaa kaivon valmistuttua ennen veden käyttöönottoa  ja tämän jälkeen noin kolmen vuoden välein (ohje vesinäytteen ottamiseen ja vesinäytesaate). Veden laatu kannattaa tutkituttaa myös jos veden maussa, hajussa tai värissä havaitaan muutoksia. Kaivoveden tutkimus-, huolto- ja ylläpitokustannukset kuuluvat kaivon omistajan maksettaviksi.

Mikäli epäilee kaivoveden laatua, kaivon rakenteet kannattaa tarkastaa ja tarvittaessa kunnostaa sekä tutkia kaivoveden laatu. Jos kaivovesi on saastunut, kaivo tulee desinfioida (kaivon desinfiointiohje). Kun haluaa tutkituttaa vedenlaadun, yhteyttä voi ottaa joko terveystarkastajaan tai Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n laboratorioon.

Lisätietoa kaivon rakenteista, huoltamisesta ja veden laadusta löytyy ympäristöhallinnon verkkosivuilta.

Yhteystiedot

ympäristöterveystarkastaja
Sirpa Hakkarainen (Lapinlahti, Siilinjärvi ja Rautavaara)
044 740 1458

ympäristöterveystarkastaja
Mari Oikarinen (Kaavi, Tuusniemi ja Rautavaara)
044 740 1468

ympäristöterveystarkastaja
Anni Aallosvirta
044 740 1427

etunimi.sukunimi@siilinjarvi.fi