Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Ladut ja kuntopolut

Suosituimmat ja kunnoltaan parhaat ladut löytyvät keskustasta moottoritien ja 75-kantatien risteyksen lähellä olevasta Patakukkulan hiihtokeskuksesta ja Tarinagolfin alueelta. Valot kuntopoluilla / laduilla syttyvät hämärästä ja sammuvat klo 22.00 Laduilla on mahdollisuus perinteiseen ja vapaaseen hiihtotyyliin.

Latujen kunnostustilannetta voi tarkastella Fluent Outdoorsin latuinfopalvelusta. Palvelusta näkyy latukartta ja latua klikkaamalla näkyy ko ladun viimeisin kunnostusajankohta. Viimeisimmät kunnostusajankohdat näkyvät myös vasempaan reunaan avautuvasta latulistasta.

Latutilanteesta kerrotaan myös ajankohtaista osion talviliikuntatiedotteissa sekä liikuntatoimen Facebook-sivuilla.

Numerot viittaavat osoite- ja ulkoilukartan latunumerointiin. Karttaa on saatavana ilmaiseksi kunnantalolta.

 1. Patakukkulan harjualueen latupohjat, jossa 1,5 km ja 3,4 km valaistut reitit. Eritasoisia lenkkejä vaihtelevassa harjumaastossa. Lähtöpaikka n. 800 m Maaningan tietä, josta vasemmalle Patakukkulan paikoitusalueelle. Latuverkko yhdistyy golfkentän lenkkeihin. Golfkentällä 2 km ja 3 km valaisemattomat lenkit helpossa maastossa.
 2. Yhteyslatu Hamulaan Huvikummun opastaululta, loivapiirteisessä kangasmaastossa. Edestakaisin yhteensä n. 6 km, Huvikummuntie-Patikkalan laavu väli 2,2 km valaistu. Yhteysladun päässä 3,0 km:n erillinen lenkki.
 3. Ahmon urheilualueen valaistu 2,5 km:n, vaihteleva, helpohko latu. Kiertosuunta vastapäivään. Sopii hyvin myös lapsille. Paikoitusalue urheilukentän etupäässä tai huoltorakennuksen alapuolen paikoitusalueella.
 4. Simonsalon valaistu 4 km:n lenkkiosa, kierretään myötäpäivään. Latu helpohko, yksi pitkä loivahko nousu, jonka jälkeen vauhdikas suora lasku. Yhteys Ahmon koululle.
 5. Honkamäen 4,7 km:n valaisematon lenkki. Honkamäessä on hiihdon lisäksi sallittu monipuolinen liikkuminen myös talvikaudella (kävely, lumikenkäily, maastopyöräily:..) Lähtöpaikaksi suositellaan esim. Päivärinteen koulua, jonka vierestä latu kulkee.
 6. Siilinlahden jääladut kiertävät lähellä rantoja. Ladulle lähtö onnistuu parhaiten Saharan urheilukentän kohdalta. Ladulle pääsee myös molemmin puolin lahtea sijaitsevilta asutusalueilta. Ladun pituus 5-10 km. Kunnostus kevättalvella.
 7. Kasurilanmäen laskettelukeskus, jonka yhteydessä vaativa 5 km:n valaistu latu.
 8. Pöljän valaistu 1,6 km:n helpohko latu sopii myös lapsille. Lähtö n. 5,5 km pohjoiseen 5-tieltä, oikealle puolelle jäävän koulun pihasta.
 9. Kuuslahden valaistu 2,5 km:n latu. Nilsiän tietä 9,5 km itään, koulun tienhaarasta 100 m eteenpäin ja vasemmalle junaradan takana.
 10. Kunnonpaikan latu 0,4 km, yhteys Vuorelan jääladuille.
 11. Paasisalon valaistu 3,6 km:n latu vaihtelevassa ja hyvät näköalat tarjoavassa saarimaastossa. Paikoitusalue Paasisalossa tienhaarasta oikealle.
 12. Toivalan asutusalueen osittain edestakainen valaistu 1,0 km:n helppo latu.
 13. Metsäkoulun valaistu 1,7 km:n latu. Lähtö vanhalta 5-tieltä metsäkoululle kääntyvän risteyksen vasemmalta puolelta.
 14. Patakukkulan luontopolku 4,1 km. Polun varrella 17 rastia. Reitti merkattu violetin värisin viitoin. Ilmaisia karttoja saatavana kunnantalolta.
 15. Jäälatu Tomperin saareen, jossa nuotiopaikka ja kota. Jäälatuyhteys myös Paasisalon valaistulle ladulle, Kunnonpaikkaan sekä keliolosuhteiden salliessa Kuopioon.
 16. 3 km yhteyslatu Kumpusen 3 km:n pituiselle valaisemattomalle metsälenkille. Golfkentällä lisälenkki 1,5 km
 17. Golfin lenkit, laduille pääsee kätevästi golfkentän parkista ja Huvikummusta.
 18. Kevättömän jääladut. Ladulle helposti Harjamäestä Innocumin kulmalta, Panninniemen uimarannalta, Nuottipolun päästä Pyylammella ja museon rannasta Pöljältä.

Kyläladut: Jännevirran kylälatu, Kolmisoppi-Koivumäki-Heinämäki latu, Hanhimäen latu ja Panninniemen pelto+metsälenkki.

Lapsille soveltuvia lyhyitä latulenkkejä koulujen ja päiväkotien lähimaastossa.

Moottorikelkoilla ajaminen sallittu ainoastaan hyväksytyillä, merkatuilla kelkkailu-urilla.

Koirien ulkoiluttaminen ja hevosilla ajo kunnossapidettävillä laduilla kielletty ellei sitä ole erikseen ilmoitettu sallituksi.

Koirahiihto

Koirahiihdon harrastajille on varattu harjoitusajat Ahmon urheilualueen kuntoradalta ti,to ja pe klo 20.00 – 22.00 ja la 18.00 – 20.00. Näinä aikoina latu on avoin myös muille hiihtäjille mutta tuolloin on syytä varautua nopeasti eteneviin koirahiihtäjiin.

Korholanhaudan koirahiihtolatu: Kumpusentien viereisessä soramontussa on 1.8 km lenkki. Lenkillä on sallittua hiihdellä koiran kanssa rauhallisesti tai harrastaa vauhdikkaampaakin menoa. Lenkillä saa liikkua myös jalkaisin koiranulkoiluttajat sekä muut liikkujat annettua ohjeistusta noudattaen. Pieni parkkialue löytyy Kumpusentien varresta n. 50 m päässä Maaningantieltä käännyttäessä.

Monitoimireitit

Honkamäen valaisematon lenkki on otettu talvella 2021 monitoimikäyttöön. Hiihtäjien lisäksi reitillä saa liikkua kävellen, lumikengillä, maastopyörällä, koiraa ulkoiluttaen jne. Koirat tulee pitää kytkettynä.

Laturastin majan ympäristössä (Huvikummuntie 45) risteilee lumikenkäilyyn soveltuvia metsäpolkuja.

Tietoja laduista ja liikuntapaikoista

Siilinjärven vapaa-aikatoimisto
044 740 1364 tai 044 740 1314
044 740 1316 kenttämestari

Latukartta, PDF

Hyppyrimäet

Keskustassa moottoritien ja 75-kantatien risteyksessä sijaitsee Patakukkulan talviliikuntakeskus, josta tiealueille on näkyvimmin esillä nk. Kuilun hyppyrimäet. Suojaiset mäet ovat kooltaan K42, K20 ja K15. Mäet ovat muovitettuja K42-mäkeä lukuun ottamatta. Mäkikeskuksesta pääsee suoraan hiihtoladuille.

Mäkipaikan harjoitus- ja kilpailutoiminnasta sekä hyppyrimäkien kunnossapidosta vastaa Siilinjärven Ponnistuksen mäkijaosto.