Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Asumisoikeusasuntoon tarvittavan järjestysnumeron hakeminen uudistuu

31.7.2023

Asumisoikeusasunnon (aso) hakemiseen tarvittava järjestysnumero on pitänyt hakea siitä kunnasta tai hakualueelta, jossa haluttu asunto sijaitsee. Syyskuusta 2023 alkaen numero haetaan ARAsta. Kunnista saaduilla järjestysnumeroilla voi hakea aso-asuntoja vuoden 2023 loppuun asti. Vuoden 2024 alusta alkaen käytössä ovat vain ARAsta saadut järjestysnumerot.

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan, jotta järjestelmä palvelisi paremmin todellisessa asunnontarpeessa olevia. Uudistus yksinkertaistaa ja nopeuttaa hakuprosessia.

Yhdelle hakijalle yksi numero yhdestä paikasta

”Monimutkaiseksi koettu asumisoikeusasunnon hakeminen yksinkertaistuu. Uudistuksen jälkeen asunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron saa ARAsta riippumatta siitä, mistä päin Suomea hakee asuntoa”, ylitarkastaja Anne Salin ARAsta kertoo.

Uudet järjestysnumerot ovat voimassa kaksi vuotta, ja yhdellä henkilöllä voi olla samaan aikaan vain yksi ARAn numero, joka maksaa 9,20 euroa. Uuden järjestysnumeron voi hakea, vaikka hakijalla olisi ennestään kunnan myöntämä käyttämätön numero. Vuoden 2023 syys-joulukuussa hakijalla voi siis olla molemmat numerot käytettävissään.

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitaan aina järjestysnumero

Asumisoikeusasuntoja haetaan niitä tarjoavilta yhteisöiltä. Järjestysnumero pitää hankkia ennen asuntohakemuksen tekemistä, sillä numeroa kysytään hakemuksessa.

Jos samaa asuntoa hakee useampi henkilö, asunnon saa se hakija, jolla on pienin järjestysnumero.

Järjestysnumeroa ei tarvita, jos asumisoikeusasunnon asukas vaihtaa asuntoa toisen asukkaan kanssa tai muuttaa samassa kohteessa olevaan asuntoon.

Luovuttaminen tai vuokraaminen on myös mahdollista

”Asumisoikeusasunnon voi luovuttaa perheenjäsenelleen kahden vuoden asumisen jälkeen. Esimerkiksi vanhemmat voivat luovuttaa asunnon täysi-ikäiselle lapselleen”, Anne Salin kertoo.

Jos asumisoikeusasunnon asukas muuttaa tilapäisesti toiselle paikkakunnalle, aso-asunnosta ei tarvitse luopua. Asunnon voi vuokrata perustellusta syystä kahdeksi vuodeksi, mutta sitä ei saa antaa väliaikaiseen majoitustoimintaan, kuten Airbnb-asunnoksi.

Tärkeitä päivämääriä

• 31.8.2023 asti järjestysnumeroita myöntävät kunnat.

• 31.12.2023 saakka voi käyttää kuntien myöntämiä järjestysnumeroita.

• 1.9.2023 alkaen järjestysnumeron saa ARAsta.

• 1.9.2023–31.12.2023 voi käyttää sekä kuntien että ARAn myöntämiä järjestysnumeroita.

• 1.1.2024 alkaen käytössä ovat vain ARAn myöntämät järjestysnumerot

 Lisätietoja muutoksista

Tietoa uudesta asumisoikeuslaista

• sähköposti: asumisoikeus@ara.fi

• puhelin: 029 525 0990 tiistaisin klo 9–11 ja keskiviikkoisin 12-14