Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Ennakoi ikääntymisesi

Millainen vanhuuteen varautuja olet? -testi

Ikääntymisen myötä asumisen tarpeesi voivat muuttua ja erilaisia vaihtoehtoja asumiseen on hyvä pohtia riittävän aikaisessa vaiheessa. Turvallinen ja toimiva koti tukevat kotona asumista ja mahdollistavat itsenäisen elämän myös ikääntyessä.

Mitä aikaisemmin tarkastelet oman kotisi toimivuutta ja turvallisuutta, sitä enemmän sinulla jää aikaa tarvittavien muutosten toteuttamiseen.

Onko kotisi ikä- ja muistiystävällinen -tarkistuslista

Apua kotona asumiseen

Kodin pienten muutostöiden ja esteettömyyden suunnitteluun on mahdollista saada korjausneuvontaa. Ilmaista korjausneuvontaa on saatavilla Vanhustyön keskusliiton kautta tämän linkin kautta

Tietoa eri yritysten ikäihmisille suunnatuista kotiin tuotavista palveluista löydät Tarjoomon palveluhaun kautta. Tarjoomo on yritysten ja kuntien omistama, voittoa tavoittelematon osuuskunta. Tarjoomon palveluhausta voit etsiä ja vertailla esimerkiksi siivouspalveluyritysten, kotiin tuotavien aterioiden ja asiointiapua tarjoavien yritysten palveluita.

Osa alueella toimivista järjestöistä tarjoaa myös ikäihmisille suunnattuja kotona asumista tukevia palveluita, kuten esimerkiksi kotitalkkaritoimintaa tai liikuntakerhoja. Siilinjärven alueella toimivat järjestöt löydät järjestölistauksen kautta.

Avustukset

Yli 65-vuotiaiden on mahdollista hakea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta korjausavustusta, jota myönnetään tiettyjen ehtojen täyttyessä omakotitalon tai asunto-osakehuoneiston korjaamiseen.

Asunto-osakeyhtiöiden on mahdollista saada Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta esteettömyys- ja hissiavustusta liikkumisesteiden poistamiseen kuten ulko-ovien automatisointiin tai hissin asentamiseen.

Joissain tapauksissa sinulla on mahdollista saada myös sosiaalihuoltolain mukaista rahallista avustusta pieniin muutostöihin, mikäli ne ovat pakollisia kotona selviytymisen kannalta. Lisää tietoa sosiaalihuoltolain mukaisista muutostöistä saat Pohjois-Savon Hyvinvointialueen sivuilta.

Asumisen vaihtoehdot

Asumisoikeusasunnot

Palveluasunnot

Tehostettu palveluasuminen

Vuokra-asunnot

Etsitkö kenties näitä?