Hyppää sisältöön
90% 95% 100% 110% 120% Tekstin koko
Takaisin etusivulle

Ilmanlaatu

Siilinjärven ilmanlaatuun vaikuttavat pääasiassa liikenteen ja Yara Suomi Oy Siilinjärven toimipaikan päästöt. Ilmanlaatuun vaikuttavat myös lämpökeskusten päästöt ja puun poltto kiinteistökohtaisessa lämmityksessä. Haitallisista päästöistä keskeisempiä ovat hiukkaset (hengitettävät hiukkaset PM10 ja pienhiukkaset PM2,5). Rikki-  ja typpidioksidipäästöjä aiheutuu esimerkiksi Yaralta ja Kuopion Sorsasalossa sijaitsevalta Powerflute Oy:n tuotantolaitoksilta. Typen oksidipäästöjä aiheuttaa myös liikenne.

Vuonna 2020 tehtyjen ilmanlaatumittausten tulosten mukaan Siilinjärvellä ilmanlaatu oli pääosan vuotta hyvä. Eniten ilmanlaatua heikentää keväisin katupöly sekä keväällä ja kesällä otsoni. Viime vuosina katupölyä on ollut ilmassa myös syksyisin pakkaspäivinä, ennen kuin pysyvä lumipeite on ehtinyt tulla maahan.

Marraskuussa 2019 aloitettiin ilmanlaatumittaukset Vuorelassa Päiväkoti Pikkusiilin pihassa. Ilmanlaatua mitataan vuonna 2021 kirkonkylällä Sulkavanniityllä sekä Yaran kaivosalueen ympäristössä Kuuslahdessa ja Mustin pohjoispuolella. Mittaustulokset ovat reaaliaikaisesti katsottavissa sivustolta Aqverkkokuopio.net. Sulkavanniityn aseman tulokset löytyvät myös Ilmatieteen laitoksen sivulta.