Ruokalista ja koulujen ruokapalvelut
Kouluruokailun tarkoitus on, että syödään ja opitaan yhdessä. Kouluruoka on maukasta, täysipainoista, turvallista, kestävää ja ohjattua. Ruokailutilanne on myös opetus- ja kasvatustilanne, jossa opetellaan hyviä ruokailutapoja ja sekä toisen huomioonottamista. Meille on tärkeää asiakkaan tyytyväisyys ja kysymmekin koululaisilta ja henkilökunnalta palautetta määräajoin. Kasvisruokaa tarjotaan perusruokien rinnalla yläkouluilla ja lukiossa.
Tästä koulujen ruokalistoihin:
Ahmon, Vuorelan, Kehvon, Kuuslahden, Pöljän koulujen, Siilinjärven lukion, Pikkusiilin, Pilvilinnan ja Vuorelan päiväkotien, Toivalan viipaleen sekä Kunnonpaikan varhaiskasvatuksen ruokalistat:
Suininlahden, Hamulan, Kasurilan, Päivärinteen, Saharan ja Toivalan koulujen sekä Haaparinteen, Leppäkaarteen ja Toivalan päiväkotien ruokalistat:
Noudatamme uusimpia (2017) valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuosituksia. Kouluruokailussa kiinnitämme ravitsemussuositusten mukaisesti huomiota aterioiden ravintosisältöön, suolan määrään ja raaka-aineiden valintaan. Kouluateria sisältää mm. kasviksia, marjoja, hedelmiä, runsaskuituista leipää, vähärasvaisia liha- ja maitotaloustuotteita sekä kasvisrasvalevitettä. Lautasmalliannoksella saadaan konkreettisesti näytettyä, miltä oikeanlainen ruoka-annos lautasella näyttää. Noudatamme kouluruokailussa kuuden viikon kiertävää ruokalistaa, huomioiden joitakin teemapäiviä sekä joulun ja pääsiäisen juhla-aterian.
Kotimaista / lähiruokaa
Hankinnoissa, raaka-ainevalinnoissa ja ruokalistasuunnittelussa meille on tärkeää kotimaiset ja lähialueen tuotteet sekä kestävän kehityksen mukainen ja ympäristöasiat huomioiva toiminta ruokapalveluissa. Perunat ja sipulit tulevat Siilinjärveltä, marjat ja kalamurekkeen haukimassa sekä leipätuotteita lähialueelta. Lihat, broileri, maito ja maitotaloustuotteet ovat kotimaisia. Huomioimme vihannesten ja hedelmien kausivaihtelun ruokalistasuunnittelussa. Salaatit, tomaatit ja kurkut ovat parhaalla satokaudella kotimaisia. Satokauden vaihtuessa raaka-aineita saatetaan hankkia myös EU:n alueelta.
Erityisruokavaliot
Valtakunnallisen uuden allergiaohjelman ja linjausten mukaan pyritään välttämään turhia allergiadieettejä. Noudatamme Siilinjärven kunnan kouluissa kansallista allergiaohjelmaa yhteistyössä kouluterveydenhuollon kanssa. Erityisruokavaliota tarvitsevat ruokailijat saavat oman aterian terveydenhoitajan tai lääkärin kirjallisen lausunnon perusteella. Kaikki erityisruokavalioilmoitukset tehdään kouluterveydenhoitajan kautta koulun keittiölle.
Keittiölle tieto ennakoivasti, jos yksilöllistä erikoisruokavaliota (mm. keliakia, maidoton, moni allerginen) tarvitseva ruokailija on poissa, näin vältymme turhalta aterian valmistukselta.
Keittiöiden osaavat ammattilaiset
Kaikissa Siilinjärven kunnan koulussa on suoritettu kouluruokadiplomit. Diplomi on osoitus siitä, että koulussa huolehditaan kouluruokailulle asetettujen ravitsemus-, terveys- ja tapakasvatustavoitteiden toteutumisesta.
Ympäristövastuullisuus on tärkeässä roolissa keittiön toiminnassa. Ruokapalveluhenkilöstö on suorittanut ympäristöpassin.
Huoltajat ovat aina tervetulleita keskustelemaan kaikista oppilaiden ruokailuun liittyvistä asioista ruokailupaikan henkilökunnan kanssa.
Elintarvikevalvonnan Oiva-raportteihin pääset alla olevan kuvan kautta. Kirjoita avautuvaan hakukenttään Siilinjärven kunta.
Yhteystiedot
ruokapalvelut@siilinjarvi.fi
ruokapalveluesimies
Meiju Metsäjoki
Ahmon koulu, lukio, Hamulan koulu, Kehvon koulu, Kuuslahden koulu, Pöljän koulu
044 740 1716
ruokapalveluesimies
Vuokko Malinen
Siilinlahden koulu/Sahara, Päivärinteen koulu
044 740 1717
ruokapalveluesimies
Irene Tikkanen
Kasurilan koulu, Suininlahden koulu, Toivalan koulu
044 740 1727
ruokapalveluesimies
Rauni Launonen
Vuorelan koulu
044 740 1703
palveluesimies ruokapalvelut
Outi Pöllänen
044 740 1305
ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja
Sirpa Kurki
044 740 1303
etunimi.sukunimi@siilinjarvi.fi