Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Löytöeläimet

Eläinten hyvinvointilain 26 §:n mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteen otettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin. Kunnalla on oikeus periä eläimen omistajalta tai haltijalta korvaus eläimen talteenotosta, hoidosta ja mahdollisesta lopettamisesta aiheutuneista kustannuksista. Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut huolehtii löytöeläinten hoidon järjestämisestä yhteistoiminta-alueella (Kaavi, Tuusniemi, Lapinlahti, Rautavaara, Siilinjärvi).

Pääsääntöisesti löytöeläimet kiinniottaa ja toimittaa eläinsuojaan eläimen löytäjä. Löytöeläinsuoja voi kuitenkin järjestää kuljetuksen, mikäli se ei ole löytäjän puolesta mahdollista. Eläinten pidempikestoiseen kiinniottoon ei kuitenkaan eläinsuojan pitäjällä yleensä ole mahdollisuuksia. Kissojen loukutusta varten eläinsuojilla on olemassa loukutushäkkejä.

Eläimen kiinniotto- ja hoitokustannuksista vastaa omistaja, ja maksettavaksi tulevat talteenottomaksu, mahdollinen hakupalkkio, kilometrikorvaukset sekä hoitomaksut arvonlisäveroineen. Jos eläin siis katoaa, sitä kannattaa ensimmäisenä kysellä löytöeläinsuojalta minimoidakseen hoitopäivät ja aiheutuvat kustannukset. Maksut tulee maksaa eläintä noudettaessa, useissa paikoissa käteisellä.

Varmistaakseen eläimensä mahdollisimman nopean löytämisen takaisin kotiin, se kannattaa varustaa kaulapannalla, jossa on vähintään omistajan puhelinnumero. Mikrosiru tai tatuointi on huomattavasti hitaampi tunnistustapa, sillä omistajatiedot pitää kysellä mikrosiru- tai tatuointinumeron perusteella Kennel- tai Kissaliitosta niiden aukioloaikoina. Mikrosirun luku edellyttää myös lukulaitetta, eikä tatuointi aina erotu selvästi. Jos omistajamuutoksista ei ole ilmoitettu rekisteriin, ne eivät myöskään ole ajantasaiset. Kaulapannassa olevan puhelinnumeron voi lukea kuka tahansa löytäjä, ja eläin voi löytää kotiin päätymättä ollenkaan löytöeläinsuojaan.

Mikäli omistaja ei nouda lemmikkiään 15 vuorokauden kuluessa, lemmikille pyritään ensisijaisesti etsimään uusi koti. 

Tästä linkistä pääset löytöeläinsuojan Facebook-sivuille, sivuilla ilmoitetaan löytyneistä lemmikeistä, sekä kotia etsivistä eläimistä.

Löytöeläinten hoitopalvelujen järjestämisestä 1.1.2024 alkaen vastaa Eläinhoitola Ilo.

Eläinhoitola Ilo
Lotteisentie 32, 70900 Toivala
puh. 045 7839 7721
avoinna arkisin kello 12–17 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä kello 12–16