Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Kulttuurikasvatussuunnitelma

Kulttuurikasvatussuunnitelman tavoitteena on tarjota siilinjärveläisille lapsille ja nuorille tasapuolinen mahdollisuus kotikunnan ja lähialueen kulttuurikohteisiin tutustumiseen ja kulttuuristen taitojen oppimiseen. Lähtökohtana on paikkakunnan ja alueen oma kulttuuriperintö ja -tarjonta, joiden lisäksi kulttuurikasvatussuunnitelmaan on koottu aiheisiin liittyvien nettisivujen linkkejä.  

Suunnitelman avulla jokaiselle vuosiluokalle olemassa oleva kulttuuritarjonta tulee näkyväksi ja sen pariin ohjautuminen helpottuu. Tätä kautta pyritään oppilaiden saaman kulttuurikasvatuksen systemaattisuuteen ja tasapuolisuuteen. Kulttuurikasvatuksesta tulee koulutyöhön pitkäjänteinen prosessi, joka etenee vuosiluokalta toiselle.   

Kulttuurikasvatussuunnitelman lähtökohtana on perusopetuksen opetussuunnitelman tukeminen kulttuurikasvatuksen tehtävässä. 

Materiaaleja netistä

Elokuva

Koulukino – Suoratoistopalvelu – Valikoima kotimaisia lyhyt- ja dokumenttielokuvia koulujen ja kuntien kulttuuripalveluiden käyttöön. Koulukino Suoratoistossa ostos sisältää julkiset esitysoikeudet. Elokuvat maksullisia. Edellyttää kirjautumisen.  
 
Elokuvapolku (ala-ja yläkoululaisille) 
Elokuvapolku on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin nettipalvelu kouluille, oppilaitoksille, opettajille ja elokuvakasvattajille. Se tukee kouluissa tehtävää elokuva- ja taidekasvatustyötä tarjoamalla ilmaisia elokuvanäytteitä opetuskäyttöön. Näytteiden avulla voidaan havainnollistaa elokuvan perustekniikoita ja avata sitä, miten audiovisuaalisin keinoin välitetään katsojille tunnelmia ja kokemuksia. 

elonet.finna.fi Elonet tarjoaa satoja kotimaisia elokuvia vapaasti katseltavaksi koulutyöhön ja etäopiskeluun. Sivustolla on keskeisiä kotimaisia klassikoita ja filmatisointeja mm. Mika Waltarin, Väino Linnan ja Hella Wuolijoen tuotannosta. Hakutoiminto. 

Yle Areena ja Elävä arkisto 
Opetushallituksen, Kopioston ja APFIn välisen sopimuksen perusteella opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa on lupa tallentaa tv-ohjelmia opetuskäyttöön seuraavilta kanavilta: Yle TV1, Yle TV2, MTV3, Yle Fem ja Yle Teema. Myös Yle Areenan ja Elävän arkiston kotimaisia televisio-ohjelmia voi esittää opetuskäytössä. Huom! Lupa ei koske elokuvateatteri- tai tallennelevityksessä olevia elokuvia, mainoksia eikä ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja. 

Media

Mediametka-sivusto, oppimateriaali 
Oppimateriaali tarjoaa ideoita ja vinkkejä käytännön mediakasvatustyöhön sekä monipuolisia näkökulmia ajankohtaisiin median ilmiöihin. Materiaalit ovat sovellettavissa eri ikäryhmille, eri tilanteisiin ja eri sisältöihin aina varhaiskasvatusikäisistä aikuisiin. Tuottaja: Valtakunnallinen mediakasvatusjärjestö; Mediakasvatuskeskus Metka ry 

Mediakasvatusseuran materiaalit Artikkeleita ja materiaaleja mediakasvatukseen eri ikäisille. 

Ajankohtaiset uutiset osaksi opetusta! -päivän polttaviin uutisiin liittyviä tehtäviä.
Julkaisija: Uutismedian liitto

Siilinjärven ja lähialueen historiaa

Siilinjärven esihistoriasta Pulkka – Pohjois-Savon muisti -sivulla. Ylläpitäjä: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo 
Harjamäen sairaalamuseon virtuaalikierros Astu sisään museoon ja tutustu psykiatrisen sairaalan menneisyyteen! Tervetuloa vierailulle myös paikan päälle, ei ikärajaa. 
Tarinaharjun sairaalamuseon verkkosivut, mm. virtuaalikierros 
Kuopion museon lainattavat ja verkkomateriaalit. Julkaisija: Kuopion museot 

Ilmaisutaito

Kiitos kaveruudelle – draamatoiminnan avulla edistetään lasten ja nuorten vuorovaikutus- ja kaveritaitoja ja sitä kautta ennaltaehkäistään kiusaamistilanteiden syntyä. Kirjassa on käyttövalmiita harjoitteita, joita on tehty Kuopiossa 5.-8.luokkalaisten kanssa.  
Materaalia opettajalle:  Kiitos kaveruudelle – Vuorovaikutus ja tunnetaitojen ohjaajan käsikirja A. Marin 2017.

Hyväksi havaittuja käytänteitä

Kirjastoauto

Kirjastoauto liikennöi päivittäin päiväkodeissa ja kouluilla. Se tavoittaa käytännössä kaikki varhaiskasvatus- ja alakouluikäiset lapset. 

Ryhmädynamiikka / Ilmaisutaito

Ryhmäytykset, joilla pyritään parantamaan luokan ilmapiiriä ja/tai ennaltaehkäisemään mahdollisia haitallisia ryhmäilmiötä. Useamman kerran kokonaisuus, joka edellyttää opettajan sitoutumista. Toteutetaan pyynnöstä koulun/opettajan pyynnöstä. Vastuutaho: Siilinjärven kunnan erityisnuorisotyö

Näyttelyvierailut

Siilinjärven pääkirjastolla Artsi-näyttelytiloissa on vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden, joihin ilmainen sisäänpääsy. Seuraa ilmoittelua! 

Musiikki

Koulujen suurkuorotapahtuma, joka järjestetään koulujen aloitteesta silloin, kun se sopii koulujen suunnitelmiin. Viimeksi suurkuorotapahtuma oli vuonna 2017.

Musikaali / Iltamat koulun omana tuotantona. Hamulan alakoulu toteutti ystävyydestä kertovan musikaalin vuonna 2023 ja Toivalan yläkoulu on toteuttanut iltamia vuosina 2023 ja 2024.

Koulujen itse tilaamat esiintyjät esim. muusikot, teatteriesitykset ja muut taiteilijat.

Vuotuiset juhlat

Yhteistyö seurakuntien kanssa (pääsiäinen, joulu) ja kulttuuritoimen kanssa (esim. Kansallinen veteraanipäivä 27.4., Itsenäisyyspäivä 6.12.) Juhlapäivät tarjoavat hyviä mahdollisuuksia esim. oppilaiden ja ikäihmisten kohtaamiseen.

Kouluruokailun teemapäivät (esim. kekri, juurekset, maitopäivä, juhlaruokailut…).

Kansainväliset hankkeet

Erasmus+ ja Unesco-koulu -hankkeet, joiden kautta kouluille syntyy monenlaista kulttuurista toimintaa (esim. kerhot, näyttelyt, kansainvälinen vaihto) 

Kampanjat

Sanomalehti opetuksessa –teemaviikot

Vierailukohteita ja tapahtumia Siilinjärvellä

 • Pöljän kotiseutumuseo, Harjamäen sairaalamuseo, 044 740 1318 / Hanna Kauhanen
 • Pöljän pysäkki ja Pöljän kulttuuripolku, Pöljän kyläyhdistys ry 
 • Sandelsin muistomerkki Vuorelassa 
 • Siilinjärven kirkko ja Vuorelan kirkko, 017 288 4600 / Siilinjärven srk
 • Vuorelan tsasouna, Kuopion ortodoksinen srk, isännöitsijä: 040 540 1058 / Marja Rissanen  
 • Siilinjärven pääkirjasto ja taidenäyttelytila Artsi, kirjastoauto Pikku-Marja, Vuorelan kirjasto 
 • Siilinjärven musiikkiopiston kuukausikonsertit, Siilinjärven musiikkiopisto / Kuopion konservatorio, 050 463 4831 / Mirja Juvonen
 • Karjalan lennosto, Rissalan lentokenttä 
 • Siilinjärven rautatieasema ja sen tienoo 
 • Pökösenmäen patteripolku, Ranta-Toivala – Uuhimäen kylätoimikunnan ylläpitämä polku kiertelee Suomen sodan aikaisilla tapahtumapaikoilla (n. 5 km), yhteys Halmejoen luontopolulle 
 • Siilifolk-kansanmusiikkifestivaali, 050 435 3213 / Anneli Simonen
 • Pikku-Marjan kesä- ja talvipäivät, Siilinjärven kulttuuritoimi 044 740 1313 / 044 740 1318
 • Siilinjärven kunnan tapahtumakalenteri

Sivua päivittää Siilinjärven kulttuuritoimi. Lisätietoja: kulttuuri@siilinjarvi.fi