Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Ulkoilualueet / -reitit ja ulkokuntoilualueet

Runsaat vesistöt, lähiseudun vaihtelevat maastot ja Siilinjärven keskustan välittömästä läheisyydestä alkava ainutlaatuinen harjualue tarjoavat monipuoliset ulkoliikuntamahdollisuudet.

Ulko- ja virkistysliikuntaa on pyritty kehittämään paikallisilla / seudullisilla hankkeilla ja tätä työtä jatketaan myös tulevina vuosina. Vuosien 2021 – 2022 aikana Patakukkula – Tarinaharjun ulkoilualueelle on valmistunut kuntoportaat ja ulkokuntoilualue Kuilun monttuun (os. Maaningantie 34).

Ulkoilualueen reitistöjen viitoitusta ja merkintöjä on parannettu. Samassa yhteydessä on toteutettu esteetön ulkoilureitti Laturastin läheisyyteen (Laturastin osoite Huvikummuntie 45), reitin varrella on esteetön tulipaikka.

Toinen uusi tulipaikka rakennettiin luontopolun varrelle Tarinaharjun puoleiselle lenkille. Talvikaudella LatuRastin vierestä kulkee lumikenkäreittejä.

Patakukkulan ulkoilureitistö kartalla

Patakukkula – Tarinaharju ulkoilureittikartta

Luontopolut

Patakukkulan – Tarinaharjun luontopolun lähtöpaikka sijaitsee moottoritien ja 75-kantatien risteyksessä. Pituutta reitillä on  4,1 km ja matkan varrella on rasti- / infopisteitä. Alue kuuluu valtakunnallisen  harjujensuojeluohjelman suojelualueeseen.

Kasurilanmäen luontopolku on kylätoimikunnan ja koulun yhteistyönä toteuttama ulkoilureitti.

Vuorelan Paasisalossa on Savon ammattiopiston ympäristönhoitajaopiskelijoiden toteuttama luontopolku, jossa on kaksi eripituista reittiä: 2,2 km ja 3,6 km. Reitit ovat testikäytössä kesällä 2022 ja valmistuvat syksyllä 2022.

Vuorela – Paasisalo luontopolku

Toivalassa vanhan 5-tien varrella sijaitsevan metsä- ja puutalous-alan koulutuskeskuksen yhteydessä on eri pituisia reittejä.

Tarinaharju – Patakukkula luontopolun kartta

Kuilun kuntoportaat

Kuntoportaat sijaitsevat Kuilun beachvolley kenttien läheisyydessä. Portaille pääsee kätevästi myös kevyen liikenteen alikukukäytävän kautta Siilinjärven keskustasta. Portaissa on kolme eri jyrkkyystasoa. Portaiden yläpäästä pääsee Patakukkulan ulkoilureiteille.

Ulkokuntoilualueet

Kuilun ulkokuntosali

Kuilun hyppyrimäkimontussa os, Maaningantie 34 beachvolley kenttien vieressä sijaitsevalla ulkokuntoilualueella vastuksellisia ulkokuntoilulaitteita + streetworkout tyyppisiä telineitä. Ulkokuntoilualueen läheisyydessä kuntoportaat.

Simpan uimarannan kuntoilukatos

Uimarannan ja VuoKu-talon pihapiirissä sijaitsevassa kuntoilukatoksessa muutamia vastuksellisia ulkokuntoilulaitteita + vatsa/selkä/dippi yhdistelmä. Ulkokuntoilukatos valmistunut elokuussa 2023.

Ahmon urheilukentän streetworkout alue

Ahmon urheilukenttäalueella (Myllykuja 8) vapaasti käytettävissä oleva streetworkout alue. Tekonurmipintainen alue mahdollistaa monipuolisen harjoittelun omaa kehonpainoa hyödyntäen.

Ahmon urheilualueen leikkipuiston kuntoilualue

Ahmon tekonurmen viereisellä leikkipuistoalueella on ulkokuntoilulaitteita, joilla harjoittelussa vastuksena toimii oma kehonpaino. Alue on vapaasti käytettävissä.

Laavut

Kalettoman esteetön tulipaikka

Kalettoman esteetön tulipaikka sijaitsee Kalettoman uimarannan läheisyydessä esteettömän ulkoilureitin varrella. Talvikaudella tulipaikan vierestä kulkee moottorikelkkareitti. Tulipaikalle polku LatuRastin majalta (majan osoite Huvikummuntie 45) SIjainti merkitty Patakukkulan ulkoilureitistö karttaan (kartta sivun yläosassa)

Lemmentemppelin tulipaikka Tarinaharjun mäellä

Tulipaikka sijaitsee luonopolun varrella Tarinaherjun mäellä. Tulipaikka on helpoiten saavutettavissa Tarinanmäen tenniskenttien kautta, tenniskentän vieressä P-alue. Kuilun kuntoportaiden ylätasanteelta tulipaikalle noin 500 metriä. Sijainti merkitty Patakukkulan ulkoilureitistö karttaan.

Kasurilan – Jälän Erämiesten kota

Kota sijaitsee Kasurilanmäellä. Räimäntieltä käännytään Räsälänmäentielle ja ajetaan 1.6 km. Kota vasemmalla puolella tietä. Kota on aina avoinna, ja sitä ylläpitävät erämiehet toivottavat kaikki siistit ja roskana pois keräävät retkeilijät tervetulleiksi. Alueella on riistakameravalvonta.

Kasurilanmäen laavu

Kasurilanmäen päällä, Kukkurintien päässä sijaitsevaa laavua ylläpitää Kasurilan kyläyhdistys. Laavulle voi saapua joko autolla Kukkurintien kautta, tai patikoida ylös kesäisin laskettelurinteen pohjaa tai koululta lähtevää latupohjaa pitkin.

Paasisalon laavu

Paasisalon laavu löytyy Paasisalon ulkoilualueelta. P-paikan osoite on Paasirannantie 12. Laavu sijaitsee valaistun (3,5 km) kuntoradan puolessa välissä, noin radan korkeimmalla kohdalla. Reitin varrelta löytyy kauniita näköaloja kohti Kallavettä sekä myös muutamia vanhoja, mutta käyttökelpoisia ulkokuntosalilaitteita. Laavua ylläpitää Vuorelan Kunto ja Siilinjärven kunta.

Pöljän metsämaja

Pöljän kyläyhdistyksen ylläpitämä kota sijaitsee Pöljän koulun välittömässä läheisyydessä osoitteessa Viitonen 2881. Kodan seinältä löytyviin puhelinnumeroihin soittamalla saa oven avaukseen tarvittavan koodin. Kodan ympäriltä löytyy kivoja metsäpolkuja ja koulunpihalta muuta liikunta-aktiviteettiä.

Patikkalan laavu

Patikkalan laavu sijaitsee Pienen Ruokolammen rannalla, valaistun kuntoradan päätepisteessä, kauniin suomaaston ympäröimänä. Kirkasvetisessä lammessa voi myös uiskennella. Laavua lähin parkkipaikka sijaitsee osoitteessa Isoharjantie 4, yrityskeskus Innocumin parkissa. Tästä laavulle on polkuja pitkin noin 1,5 km. Valaistua kuntorataa pitkin laavulle on matkaa Huvikummuntien parkkipaikalta noin 2 km ja Patakukkulan parkista noin 3,5 km.

Laavut kuvineen

Kelkkareitit

Moottorikelkkareitti suljettu toistaiseksi Tarinagolfin alueella, yhteys Tarinaharju – Kevätön poikki. Syynä moottorikelkkailijoiden tekemä ilkivalta gofkentän alueella. tarinagolf on tehnyt asiasta rikosilmoituksen.

Moottorikelkkareitti suljettu talven 2024 Ranta-Toivala – Jälänjärvi välillä Vt 9 tieurakan seurauksena!

Pohjois-Savon moottorikelkkareitistöstä kulkee Siilinjärven kunnan alueella noin 78 km reitillä:

Ranta-Toivala – Toivala – Jälänjärvi – Juurusvesi – Puutosvesi – Vaivionniemi – Pajulahden Shell (yhteys Tahkovuorelle)

Juurusvesi – Siilinlahti – Tarinaharju – Harjamäki – Kevätönjärvi (yhteys Maaningalle) – Pöljä

Melontareitit

Seutukunnan alueella on Pohjois-Savon ympäristökeskuksen laadituttama melontareittisuunnitelma. Reitistön varrella on kymmeniä tauko- / rantautumispaikkoja.

Alueen vesistöt katkeamattomine yhteyksineen mahdollistavat hyvät reitistöt.

Siilin Latu ry, Urpo Häkkinen puh. 017 462 1922, 050 565 9839