Ruokalista ja varhaiskasvatuksen ruoka- ja puhtauspalvelut
Ruokailu varhaiskasvatuksessa on osa lapsen perushoitoa, kasvatusta ja opetusta. Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, jossa seurustellaan toisten kanssa, opetellaan maistelemaan uusia ruokia ja uusia makuja sekä opitaan hyviä ruokailutottumuksia.
Päiväkotien ruokalistat
Päiväkotien ruokalistat ovat luettavissa eRuokalista -sivustolla.
Noudatamme uusimpia (2018) Terveyttä ja iloa ruuasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksia. Ravitsemussuositusten mukaisesti kiinnitämme huomiota aterioiden ravintosisältöön, suolan määrään ja raaka-aineiden valintaan. Ateria sisältää mm. kasviksia, marjoja, hedelmiä, runsaskuituista leipää, vähärasvaisia liha- ja maitotaloustuotteita sekä kasvisrasvalevitettä. Noudatamme kuuden viikon kiertävää ruokalistaa, huomioiden joitakin teemapäiviä sekä joulun ja pääsiäisen juhla-aterian.
Kotimaista / lähiruokaa
Hankinnoissa, raaka-ainevalinnoissa ja ruokalistasuunnittelussa meille on tärkeää kotimaiset ja lähialueen tuotteet sekä kestävän kehityksen mukainen ja ympäristöasiat huomioiva toiminta ruokapalveluissa. Perunat ja sipulit tulevat Siilinjärveltä, marjat sekä leipätuotteet lähialueelta. Lihat, broileri, maito ja maitotaloustuotteet ovat kotimaisia. Huomioimme vihannesten ja hedelmien kausivaihtelun ruokalistasuunnittelussa. Salaatit, tomaatit ja kurkut ovat parhaalla satokaudella kotimaisia. Satokauden vaihtuessa raaka-aineita saatetaan hankkia myös EU:n alueelta.
Erityisruokavaliot
Valtakunnallisen uuden allergiaohjelman ja linjausten mukaan pyritään välttämään turhia allergiadieettejä. Noudatamme Siilinjärven kunnan varhaiskasvatuksessa kansallista allergiaohjelmaa yhteistyössä lastenneuvolan kanssa. Erityisruokavaliota tarvitsevat ruokailijat saavat oman aterian terveydenhoitajan tai lääkärin kirjallisen lausunnon perusteella. Kaikki erityisruokavalioilmoitukset tehdään neuvolan terveydenhoitajan kanssa ja toimitetaan sitten päiväkodin keittiölle.
Keittiölle tieto ennakoivasti, jos yksilöllistä erikoisruokavaliota (mm. keliakia, maidoton, moniallerginen) tarvitseva ruokailija on poissa, näin vältymme turhalta aterian valmistukselta.
Keittiöiden osaavat ammattilaiset
Ympäristövastuullisuus on tärkeässä roolissa keittiön toiminnassa. Ruokapalveluhenkilöstö on suorittanut ympäristöpassin.
Varhaiskasvatuksen puolella suoritamme Makuaakkoset-diplomia. Diplomi on päiväkodeille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän päiväkotiruokailun edistämisestä.
Huoltajat ovat aina tervetulleita keskustelemaan kaikista ruokailuun liittyvistä asioista keittiöhenkilökunnan kanssa.
Elintarvikevalvonnan Oiva-raportit löydät Oivahymyn sivustolta. Kirjoita avautuvaan hakukenttään Siilinjärven kunta.
Ruokapalvelujen yhteystiedot
Sirpa Kurki
ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja
044 740 1303
Outi Pöllänen
palvelupäällikkö ruokapalvelut
044 740 1305
Meiju Metsäjoki
ruokapalveluesihenkilö (Kehvon, Kuuslahden, Pilvilinnan ja Pöljän päiväkodit)
044 740 1716
Rauni Launonen
ruokapalveluesihenkilö (Vuorelan päiväkoti Rinnepolku ja Jokiharjuntie, Toivalan päiväkoti Jokiharjuntie sekä päiväkoti Pikkusiili)
044 740 1703
Vuokko Malinen
tuotantopäällikkö (Leppäkaarteen päiväkoti, Haaparinteen päiväkoti, Kasurilan esikoulu sekä Toivalan päiväkoti Pajapolku)
044 740 1717
etunimi.sukunimi@siilinjarvi.fi
Anna palautetta
Puhtauspalvelujen yhteystiedot
Arja Lipponen
palvelupäällikkö (Vuorela, Toivala, Haaparinne, Pikkusiili, Leppäkaarre. Lisäksi Vuorelan nuorisotalo, Vuorelan kirjasto, Harjamäen kudonta)
044 740 2279
Minna Roivainen
palvelupäällikkö (Pilvilinna, Kehvo, Kuuslahti, Pöljä. Lisäksi Nuorisotalo Semppis, Siilinjärven kirjasto, kunnantalo, Mantun urheilutalo, Risuharjun kudonta, Ahmon urheilualueen huoltorakennus)
044 740 1818
etunimi.sukunimi@siilinjarvi.fi