Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Ruokalista ja varhaiskasvatuksen ruokapalvelut

Ruokailu varhaiskasvatuksessa on osa lapsen perushoitoa, kasvatusta ja opetusta. Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, jossa seurustellaan toisten kanssa, opetellaan maistelemaan uusia ruokia ja uusia makuja sekä opitaan hyviä ruokailutottumuksia.

Tästä: Varhaiskasvatuksen_ruokalista

Noudatamme uusimpia (2018) Terveytta ja iloa ruuasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksia. Ravitsemussuositusten mukaisesti kiinnitämme huomiota aterioiden ravintosisältöön, suolan määrään ja raaka-aineiden valintaan. Ateria sisältää mm. kasviksia, marjoja, hedelmiä, runsaskuituista leipää, vähärasvaisia liha- ja maitotaloustuotteita sekä kasvisrasvalevitettä. Noudatamme kuuden viikon kiertävää ruokalistaa, huomioiden joitakin teemapäiviä sekä joulun ja pääsiäisen juhla-aterian.

Kotimaista / lähiruokaa

Hankinnoissa, raaka-ainevalinnoissa ja ruokalistasuunnittelussa meille on tärkeää kotimaiset ja lähialueen tuotteet sekä kestävän kehityksen mukainen ja ympäristöasiat huomioiva toiminta ruokapalveluissa. Perunat ja sipulit tulevat Siilinjärveltä, marjat sekä leipätuotteet lähialueelta. Lihat, broileri, maito ja maitotaloustuotteet ovat kotimaisia. Huomioimme vihannesten ja hedelmien kausivaihtelun ruokalistasuunnittelussa. Salaatit, tomaatit ja kurkut ovat parhaalla satokaudella kotimaisia. Satokauden vaihtuessa raaka-aineita saatetaan hankkia myös EU:n alueelta.

Erityisruokavaliot

Valtakunnallisen uuden allergiaohjelman ja linjausten mukaan pyritään välttämään turhia allergiadieettejä. Noudatamme Siilinjärven kunnan varhaiskasvatuksessa kansallista allergiaohjelmaa  yhteistyössä lastenneuvolan kanssa. Erityisruokavaliota tarvitsevat ruokailijat saavat oman aterian terveydenhoitajan tai lääkärin kirjallisen lausunnon perusteella. Kaikki erityisruokavalioilmoitukset  tehdään neuvolan terveydenhoitajan kanssa ja toimitetaan sitten päiväkodin keittiölle.

Keittiölle tieto ennakoivasti, jos yksilöllistä erikoisruokavaliota (mm. keliakia, maidoton, moniallerginen) tarvitseva ruokailija on poissa, näin vältymme turhalta aterian valmistukselta.

Keittiöiden osaavat ammattilaiset

Ympäristövastuullisuus on tärkeässä roolissa keittiön toiminnassa. Ruokapalveluhenkilöstö on suorittanut ympäristöpassin.

Varhaiskasvatuksen puolella suoritamme Makuaakkoset-diplomia. Diplomi on päiväkodeille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän päiväkotiruokailun edistämisestä.

Huoltajat ovat aina tervetulleita keskustelemaan kaikista ruokailuun liittyvistä asioista keittiöhenkilökunnan kanssa.

Elintarvikevalvonnan Oiva-raportteihin pääset alla olevan kuvan kautta. Kirjoita avautuvaan hakukenttään Siilinjärven kunta.

Oivalogo

Yhteystiedot

ruokapalvelut@siilinjarvi.fi

Sirpa Kurki
ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja
044 740 1303

Outi Pöllänen
palveluesimies ruokapalvelut
044 740 1305

Meiju Metsäjoki
ruokapalveluesimies (Harjamäen, Kehvon, Päivärinteen ja Pöljän päiväkoti sekä Kuusikot Kuuslahden koululla)
044 740 1716

Rauni Launonen
ruokapalveluesimies (Vuorelan päiväkoti Rinnepolku ja Jokiharjuntie, Toivalan päiväkoti/Jokiharjuntie ja päiväkoti Pikkusiili)
044 740 1703

Vuokko Malinen
ruokapalveluesimies (Leppäkaarteen päiväkoti, päiväkoti Pilvilinna, Haaparinteen päiväkoti, Kasurilan esikoulu ja Toivalan päiväkoti/Pajapolku)
044 740 1717

etunimi.sukunimi@siilinjarvi.fi