Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Ensimmäiset Ukrainan pakolaiset ovat saapuneet Siilinjärvelle

16.3.2022

Ensimmäiset Ukrainan sotaa paenneet saapuivat Siilinjärvelle viime viikonloppuna. Siilinjärven kunnan maahanmuuttokoordinaattorina Ukrainaan liittyvissä asioissa toimiva Sari Kattainen kertoo, että kuntaan ilmoittautuneita pakolaisia on tällä hetkellä Siilinjärvellä 12, mutta heitä tulee päivittäin lisää.

– Ukrainan sota on aiheuttanut sellaisen uuden ilmiön, että ihmisiä autetaan paljon myös yksityisiä kanavia pitkin ja tämän takia ei ole olemassa tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon henkilöitä on saapunut Siilinjärvelle. Olisikin äärimmäisen tärkeää, että kaikki tänne saapuvat pakolaiset rekisteröityisivät. Rekisteröitymisen voi tehdä Kuopion pääpoliisiasemalla.

Tämä on etenkin tärkeä ohje kaikille heille, jotka tällä hetkellä auttavat tai majoittavat pakolaisia. Tärkeät ohjeet löytyvät Maahanmuuttoviraston sivuilta myös Ukrainaksi täältä. Ukrainalaisia auttavien kannattaa seurata sivustoa säännöllisesti, sillä sitä päivitetään koko ajan.

– Ilman rekisteröitymistä ukrainalaiset ovat Suomessa ikään kuin turistin statuksella, eikä heillä ole oikeutta esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin pois lukien ensihoito, Kattainen muistuttaa.

On myös syytä muistaa, että rekisteröitymisen yhteydessä pakolaisille määritetään vastaanottokeskus, mutta se ei tarkoita sitä, että heidän pitäisi siirtyä sinne.

– Ketään ei siirretä mihinkään vaan he voivat jatkaa oleskelua nykyisessä olinpaikassaan. Eikä kenellekään myöskään tehdä kielteistä turvapaikkapäätöstä. Kaiken kaikkiaan ukrainalaisille ei tehdä tällä hetkellä kielteisiä päätöksiä, jotka johtaisivat maasta poistamiseen.

Kattainen toteaa, että Kuopion poliisiasemalla on tällä hetkellä melkoiset ruuhkat rekisteröinteihin liittyen, joten aikoja kannattaa varata ajoissa.

Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen kertoo, kunta on kartoittanut kunnasta ja kuntakonsernista löytyviä vapaita asuntoja, joita on Kotipolulla noin 20 kappaletta.

– Näitä voimme tarjota Ukrainasta saapuville pakolaisille. Kunnan rooli tässä tilanteessa on tehdä kokonaiskoordinointia. Toimimme Maahanmuuttoviraston sekä Kuntaliiton ohjeiden mukaisesti.

Mikäli joku paikallinen järjestö kokee, että voisi olla tilanteessa jollain tavalla apuna, kannattaa ottaa suoraan yhteyttä Sari Kattaiseen.

– Minä koordinoin myös apua Siilinjärven kunnan puolelta. Tällä hetkellä suurin tarve on kuljetus- ja tulkkausavulle. Järjestöjen kannattaa ilmoittaa, minkälaista apua heillä olisi mahdollisuus tarjota.

 

sari.kattainen@siilinjarvi.fi

044 740 1407

 

Kysely ukrainalaisten henkilöiden saapumisesta Siilinjärvelle

Siilinjärven kunta haluaa osaltaan olla auttamassa Ukrainasta saapuvia pakolaisia. Avun koordinoimiseksi tarvitsisimme tietoja jo tällä hetkellä Siilinjärvelle saapuneista ja lähitulevaisuudessa saapuvista Ukrainan sotaa pakoon lähteneistä henkilöistä. Näitä tietoja tarvitsemme mm. sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä perusopetus- ja varhaiskasvatuspalveluiden resursoimiseksi. Tiedot välitetään palveluita järjestäville tahoille kunnan sisällä. Mikäli teillä on tietoa saapuneista tai saapumassa olevista henkilöistä pyytäisin teitä ilmoittamaan kuntaan seuraavat tiedot:
Hakevatko henkilöt Suomesta tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa?
Suostun, että tiedot välitetään palveluita järjestävälle taholle kunnan sisällä.(Pakollinen)