Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Ihana-taideteos nousee liikenneympyrään kesäkuun aikana

29.5.2024

Siilinjärvelle Kasurilantien liikenneympyrään valmistuu Ihana-taideteos kesäkuun aikana. Taideteoksen on suunnitellut NEON-työryhmä, eli kuvataiteilija Viliina Koivisto ja arkkitehti Mark Nixon.

Ihana-teos kuvastaa NEON-työryhmän mukaan siilinjärveläisten iloa ja positiivista asennetta elämään.

– Teoksen suunnittelussa piti ottaa huomioon paikka, jossa se sijaitsee ja miten se koetaan. Tässä tapauksessa teoksen ympäri liikutaan eri kulkuvälineillä ja jalan, joten siitä pitää saada kiinni nopealla silmäyksellä, eikä se toisaalta voi olla liian yksinkertainenkaan.

Havainnekuva liikenneympyrään tulossa olevasta taideteoksesta.
Havainnekuva Ihana-taideteoksesta.

Ihana-teoksen värit löytyvät Siilinjärven kauniista luonnosta, sen harjuilta, metsistä ja rannoilta.

– Teoksen väreistä voi tunnistaa esimerkiksi kesäyön pehmeän valon vihreitä peltoja vasten tai keskitalven tummalla taivaalla loimuavat revontulet, taiteilijat kertovat.

Taiteen hankkiminen herättää paljon mielipiteitä, mutta on hyvä muistaa, että kunta noudattaa lakia kuntien kulttuuritoiminnasta (166/2019), jonka mukaan kunnan tulee edistää kulttuurin ja taiteen yhdenvertaista saatavuutta ja monipuolista käyttöä (§3). Julkisen taiteen hankkiminen on yksi keino edistää taiteen saatavuutta, jolloin kulttuuri ja luovuus on kaikkien ulottuvilla, riippumatta iästä tai taustasta.

Taideteos nousee paikalleen liikenneympyrään kesäkuun loppuun mennessä. Taideteoksen pystytykseen liittyvät toimenpiteet voivat hetkittäin häiritä liikennettä. Häiriöistä tullaan tiedottamaan erikseen kunnan kanavissa.

Päätös ympäristötaideteoksen hankinnasta tehtiin Siilinjärven kunnanhallituksessa 28.2.22. Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt Siilinjärven kunnalle 20 000 euron avustuksen kiertoliittymän taideteoksen toteuttamiseen.