Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Katupöly ja hiekanpoisto heikentävät ilmanlaatua Siilinjärvellä

11.4.2023

Kevään katupölykausi ja koneellisesti tehtävä hiekanpoisto heikentävät ilmanlaatua. Liikenteen nostamaa katupölyä on ilmassa erityisesti moottoritien ja valtateiden läheisyydessä Vuorelan-Toivalan ja kirkonkylän taajamissa. Kuiva, aurinkoinen sää ja yöpakkaset lisäävät katupölyn määrää sulaneista tienpinnoista. Katupöly on pääosin hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä ja -hiekkaa, jota liikenne nostaa ilmaan.

Ilmalaatuindeksi on käynyt edellisen viikon aikana useana päivänä ajoittain erittäin huonona. Tilanteen arvioidaan pysyvän samanlaisena ainakin kuluvan viikon ajan. Katupölyä torjutaan pääkaduilla tarpeen mukaan suola- tai formiaattiliuoskäsittelyillä. Myös kiinteistöjen hiekanpoisto aiheuttaa pölyämistä. Hiekanpoistoa ei tulisi tehdä lehtipuhaltimella tai muulla pölyävällä menetelmällä. Alue tulee kastella ennen hiekanpoistoa sekä tarvittaessa hiekanpoiston aikana, mikäli pölyämistä yhä esiintyy.

Ilmanlaatuindeksi Sorakujan mittausasemalla 4.4.-11.4.2023 (Ilmatieteen laitos).

Henkilöt, joilla on vakavia hengityselin- tai sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia, voivat saada oireita liikkuessaan vilkkaimmin liikennöidyissä ympäristöissä. Kohonneille epäpuhtauspitoisuuksille altistumista voi vähentää välttämällä oleskelua ja liikkumista vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. Oireita saavien kannattaa välttää voimakasta fyysistä ponnistelua ulkona pääteiden vaikutuspiirissä. Pölyisillä alueilla liikkuessa oloa voi helpottaa esimerkiksi käyttämällä riittävän suodatuskyvyn omaavaa hengityksensuojainta, kuten FFP2-luokan hengityksensuojainta (kasvomaski suojaa katupölyltä vain hyvin rajoitetusti).


Kuopion ja Siilinjärven ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla sekä Kuopion mittausverkon sivuilla. Ilmanlaatutilanne on nähtävillä myös Siilinjärvi-sovelluksessa.


Lisätietoa

ympäristönsuojelutarkastaja Virve Suoaro
puh. 044 740 1442