Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Katupölykausi alkanut

23.3.2022

Kevään katupölykausi on alkanut. Liikenteen nostamaa katupölyä on ilmassa erityisesti moottoritien ja valtateiden läheisyydessä Vuorelan-Toivalan ja kirkonkylän taajamissa. Kuiva, aurinkoinen sää ja yöpakkaset lisäävät katupölyn määrää sulaneista tienpinnoista. Katupöly on pääosin hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä ja -hiekkaa, jota liikenne nostaa ilmaan.

Hengitettävien hiukkasten pitoisuus ylitti tiistaina 22.3. raja-arvotason 50 μg/m3 ja ylittää parhaillaan 23.3. huomattavasti raja-arvotason  Sorakujan mittausasemalla. Katupölyä on eniten moottoritien vaikutuspiirissä, mutta pöly lisääntyy myös pääkatujen (bussireitit) varsilla niiden kuivuessa.

Hengitettävien hiukkasten pitoisuus Sorakujan mittausasemalla 16.-23.3.2022

Tilanteen arvioidaan pysyvän melko samanlaisena vielä perjantai-iltaan saakka. Viikonloppuna on luvattu räntä- ja lumisateita, jotka laskevat pölypitoisuuksia. Viikonlopun jälkeen on talvisempi sääjakso. Katupölyä torjutaan pääkaduilla tarpeen mukaan suola- tai formiaattiliuoskäsittelyillä.

Vaikka pölypitoisuudet ovat hetkittäin korkealla, niin pääosin pölypitoisuudet ovat tasolla, jotka eivät aiheuta merkittävää terveyshaittaa. Herkät henkilöt, joilla on vakavia hengityselin- tai sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia, voivat kuitenkin saada oireita liikkuessaan vilkkaimmin liikennöidyissä ympäristöissä. Kohonneille epäpuhtauspitoisuuksille altistumista voi vähentää välttämällä oleskelua ja liikkumista vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. Jo vähänkin kauempana pääliikenneväylistä ilmanlaatu on puhtaampaa. Oireita saavien kannattaa välttää voimakasta fyysistä ponnistelua ulkona pääteiden vaikutuspiirissä. Pölyisillä alueilla liikkuessa oloa voi helpottaa esimerkiksi käyttämällä riittävän suodatuskyvyn omaavaa hengityksensuojainta, kuten FFP2-luokan hengityksensuojainta (kasvomaski suojaa katupölyltä vain hyvin rajoitetusti).

Kuopion ja Siilinjärven ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla Ilmanlaatu – Ilmatieteen laitos sekä Kuopion mittausverkon sivuilla aqverkkokuopio.net. Ilmanlaatutilanne on nähtävillä myös Siilinjärvi-sovelluksessa Siilinjärvi-sovellus | Siilinjärven kunta (siilinjarvi.fi).

Lisätiedot:
ympäristönsuojelupäällikkö Matti Nousiainen, puh. 044 740 1422