Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Katupölykausi jatkuu

18.3.2024

Katupölykausi jatkuu Pohjois-Savossa. Katupölystä noin puolet on talven mittaan irti jauhautunutta tie- ja katupäällystettä, noin neljäsosa hiekoitusmateriaaleja ja noin neljäsosa mm. rengas- ja jarrupölyä.

Maanantaiaamuna ilmanlaadunindeksi oli Siilinjärven kirkonkylän ja Kuopion keskustan mittausasemilla erittäin huono. Mittausasemat kuvaavat myös Vuorelan taajaman ilmanlaatutilannetta valtateiden ja pääkatujen läheisyydessä. Hengitettävien hiukkasten raja-arvotaso ylittyi sunnuntaina 17.3.2024 Siilinjärven Sorakujalla ja Kuopiossa moottoritien läheisyydessä Savilahden mittausasemalla.

Vallitsevat pölypitoisuudet voivat tällä hetkellä aiheuttaa haittaa vakavia hengityselin- ja verenkiertoelinsairauksia poteville henkilöille sekä muille riskiryhmille, kuten vanhuksille ja pienille lapsille. Oireita saavien kannattaa välttää liikkumista ja voimakasta fyysistä ponnistelua vaativia toimia ulkona erityisesti liikenneväylien välittömässä läheisyydessä. Itseään voi suojata katupölyltä esimerkiksi FFP2-luokan hengityssuojaimella.

Ilmanlaadun arvioidaan pysyvän huonona vallitsevasta kuivasta yöpakkaskelistä johtuen keskiviikkoon asti. Loppuviikosta on luvattu sateita sekä voimistuvaa tuulta, jotka puhdistavat ilmaa. Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla https://aqverkkokuopio.net ja valtakunnallisilla ilmanlaatusivuilla http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu. Siilinjärven reaaliaikainen ilmanlaatutilanne on nähtävissä Siilinjärvi-sovelluksessa.

Lisätietoja ympäristönsuojelupäällikkö Matti Nousiainen, puh. 044 740 1422