Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Katupölykausi on alkanut

12.3.2024

Katupölykausi on käynnissä lähes joka puolella Suomea. Tien pinnat ovat suuressa osassa maata sulat. Katupöly on pääosin karkeaa pölyä, joka nousee autoliikenteen vaikutuksesta ilmaan kuivilta katu ja tiepinnoilta sekä pihoilta. Katupölystä tyypillisesti noin 10 % on myös terveydelle haitallisempia pienhiukkaisia, jotka päätyvät syvemmälle hengitysteihin aiheuttaen vakavampia terveyshaittoja ja -oireita. Korkeita hiukkaspitoisuuksia on erityisesti liikenneväylien välittömässä läheisyydessä.

Vallitsevat pölypitoisuudet voivat tällä hetkellä aiheuttaa haittaa hengityselin- ja verenkiertoelin sairauksia poteville henkilöille sekä muille riskiryhmille, kuten vanhuksille ja pienille lapsille. Oireita saavien kannattaa välttää liikkumista ja voimakasta fyysistä ponnistelua vaativia toimia ulkona erityisesti liikenneväylien välittömässä läheisyydessä. Katupölyltä voi suojautua esimerkiksi FFP2-luokan hengityssuojaimella.

Pölypitoisuuksien nousua edesauttaa tällä hetkellä keväälle tyypilliset reilut yöpakkaset ja ajoittain tyyni sää. Loppuviikosta on luvattu sateita, jotka puhdistavat ilmaa. Kuivalla säällä pitoisuudet voivat nousta korkeiksi niin kauan kunnes katuverkko on puhdistettu. Tyypillisesti katupölyä ei enää esiinny merkittävissä määrin toukokuussa. Kunnan katuverkolla katupölyä on mahdollista torjua yöpakkasten hiukan hellittäessä suola- tai formiaattiliuoskäsittelyllä.

Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla https://aqverkkokuopio.net ja valtakunnallisilla ilmanlaatusivuilla http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu . Siilinjärven kirkonkylän reaaliaikainen ilmanlaatutilanne on nähtävissä myös Siilinjärvi-sovelluksessa.

Lisätietoja: ympäristönsuojelupäällikkö Matti Nousiainen, puh. 044 740 1422