Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Katupölypitoisuudet edelleen korkeita

17.4.2023

Katupölytilanne jatkuu Pohjois-Savossa nyt kolmatta viikkoa huonona. Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ovat päivittäin ylittäneet ilmanlaatuasetuksen raja-arvotason erityisesti Kuopiossa moottoritien vaikutuspiirissä Savilahden mittausasemalla ja varsin usein myös Siilinjärven keskustassa Sorakujan mittausasemalla. Viime päivinä katupölypitoisuudet ovat ajoittain kohonneet myös laajemmin Kuopion katuverkossa, vaikka katuja onkin suolattu tehokkaasti. Raja-arvotason ylityksiä on mitattu myös Kuopion Maaherrankadun ja Tasavallankadun mittausasemilla.

Viime viikon loppupuolella katupölypitoisuudet olivat alkuviikkoa alhaisempia ennen kaikkea tuulisemman sään vuoksi. Tuuli laimensi pölypitoisuuksia melko tehokkaasti. Viikonlopun jälkeen tuulet taas tyyntyivät ja yöpakkasten myötä pölypitoisuudet aamulla nousivat jälleen hyvin korkeiksi kaikilla ilmanlaadun mittausasemilla.

Sen lisäksi, että huhtikuussa ei toistaiseksi ole satanut lainkaan, pölypitoisuuksia kohottaa tuuleton tyyni sää ja yöpakkaset. Näissä olosuhteissa pölypitoisuudet ovat korkeimmillaan aamuliikenteen aikaan sekä illalla. Koska sääolosuhteisiin ei ole odotettavissa loppuviikosta oleellista muutosta, katupölypitoisuudet pysynevät koholla myös lähipäivinä. Loppuviikosta yöpakkasten heikkeneminen voi jonkin verran parantaa tilannetta ja vaikuttaa niin, että pölypitoisuudet aamuisin ja iltaisin eivät nouse aivan yhtä korkealle kuin korkeimmillaan viime viikolla.

Katupölyn ja sen seassa olevien pienhiukkasten ohella ilmanlaatua heikentävät tällä hetkellä myös ajoittain korkeahkot typpidioksidin ja otsonin pitoisuudet. Näiden yhdisteiden pitoisuudet ovat tyypillisesti koholla keväällä aurinkoisissa sääolosuhteissa.

Vallitsevat pölypitoisuudet voivat tällä hetkellä aiheuttaa haittaa vakavia hengityselin- ja verenkiertoelin sairauksia poteville henkilöille sekä muille riskiryhmille, kuten vanhuksille ja pienille lapsille. Oireita saavien
kannattaa välttää liikkumista ja voimakasta fyysistä ponnistelua vaativia toimia ulkona erityisesti alueilla, missä liikenne on vilkasta.

Korkeimpia pölypitoisuudet ovat nimenomaan vilkkaasti liikennöityjen pääväylien lähialueilla, mutta pölypitoisuudet ovat nyt koholla laajemminkin kaupunkialueilla ja taajamissa. Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla ja valtakunnallisilla ilmanlaatusivuilla. Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksissa KuopioAir ja VarkausAir, mitkä ovat ladattavissa Android -käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle Appstoresta.