Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Katupölytilanne Pohjois-Savossa on parantunut

26.4.2023

Katupölytilanne Pohjois-Savossa on parantunut viime viikosta. Syynä tähän on katujen ja teiden puhdistaminen talven hiekoitusmateriaaleista ja sääolosuhteiden muutos. Vaikka sateet ovat olleet melko vähäisiä, ovat ne osaltaan helpottaneet tilannetta.

Paikoin katupölyn ja pienhiukkasten pitoisuus voi edelleen kohota kuivina aurinkoisina päivinä siellä, missä liikennettä on paljon ja katupölyn siivoaminen on vielä kesken. Katujen ja teiden siivouksen jälkeenkin katu- ja tiepinnoille jää hienojakoisinta kiintoainesta, mikä lopullisesti poistuu vasta reippaiden sateiden mukana. Runsaampia sateita Pohjois-Savoon on luvassa loppuviikoksi.

Kulunut kevät on ollut katupölyn kannalta monin paikoin hankala, koska huhtikuun alun kuiva, sateeton jakso kesti noin kolme viikkoa. Toisaalta Kuopiossa katuverkon suolaus on ollut tehokasta ja katupölyhaitat kaupungin katuverkossa ovat olleet jopa aiempaa kevättä vähäisempiä. Kuopiossa pölyisin ympäristö on ollut moottoritien ympäristö.

Sen sijaan erityisesti Varkaudessa kuluneena keväänä katupölytilanne on ollut jopa poikkeuksellisen huono. Siilinjärven keskustassa katupölytilanne on kuluneena vuonna ollut kokonaisuutena aika lailla kevään 2022 kaltainen.

Toukokuulle siirryttäessä pölypitoisuuksien arvioidaan selvästi laskevan vielä nykyisestä. Yleensä pölypitoisuudet laskevat kesän tasolle toukokuun puolen välin paikkeilla, hieman sääolosuhteista riippuen.

Kuopion ja Siilinjärven ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla sekä Kuopion mittausverkon sivuilla. Ilmanlaatutilanne on nähtävillä myös Siilinjärvi-sovelluksessa.