Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Kuntalaiset pääsevät ideoimaan, mihin käyttäisivät 40 000 euroa

1.2.2023

Siilinjärven kunta ottaa ensimmäisen kerran kokeiluun osallistuvan budjetoinnin, jossa asukkaat pääsevät osallistumaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Siilinjärven hyvä kehitystyö on huomioitu myös valtakunnallisesti, kun kokeilu valittiin mukaan kunnallista osallistumista kehittävään Sitra Lab 4 -ohjelmaan.

Osallistuvaan budjetointiin on varattu 40 000 euroa ja osallistuminen tapahtuu 6.2. alkaen digitaalisella alustalla osoitteessa osallistu.siilinjarvi.fi. Siilinjärven osallistuva budjetointi on jaettu neljään vaiheeseen, jotka ovat ideointi, yhteiskehittäminen, äänestys ja toteuttaminen.

Ideointivaiheessa kuntalaiset voivat jättää oman ideansa digitaalisen alustan kautta tai paperilomakkeella. Ideoille on asetettu kriteerit, jotka luetellaan tämän tiedotteen lopussa.

Tämän jälkeen ideoita kehitetään yhdessä asukkaiden ja kunnan asiantuntijoiden kanssa. Ideat kootaan digialustalle, jossa jokainen voi niitä kommentoida ja ideoita yhteiskehitetään myös livetyöpajassa kunnantalolla.

Lopulta kriteerit täyttävät ideat etenevät äänestykseen, jossa kuntalaiset voivat valita niin monta ehdotusta kuin 40 000 euron kokonaispottiin mahtuu. Äänestää voi myös tuetusti Savonetin ohjaustilaisuuksissa Siilinjärven kirjastolla, Tapaamossa kirjaston alakerrassa ja Vuorelan nuorisotalolla. Äänestää saavat kaikki vähintään 13-vuotiaat siilinjärveläiset.

Tulokset julkistetaan 8.5.2023. Eniten ääniä saaneet ideat etenevät toteutukseen vuosien 2023-24 aikana.

– Siilinjärven kunta ottaa ensimmäisenä kuntana Pohjois-Savossa käyttöön osallistuvan budjetoinnin digitaalisella alustalla. Tämä tarjoaa kuntalaisille aidon mahdollisuuden ideoida kuinka elämä olisi Siilinjärvellä parempaa ja jättää oman hyvinvointia ja asuinympäristöä parantavan ideansa osallistuvaan budjetointiin. Kuntalaiset myös lopulta päättävät, mitkä ideat etenevät toteutukseen, vs. kunnanjohtaja Petteri Ristikangas toteaa.