Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Kuopion Vesi hyvittää keittokehotuksen ajalta vesimaksuja

30.9.2021

Kuopion Vesi hyvittää keittokehotuksen ajalta kehotuksen piirissä olleiden asiakkaidensa vesimaksuja. Hyvitys kohdistetaan keittokehotuksen voimassaoloajalle veden perusmaksuun ja käyttömaksuun. Hyvitys kohdennetaan molemmissa maksuissa virhettä vastaavasti ruoka- ja juomaveden osuuteen. Hyvitys myönnetään sen piirissä oleville automaattisesti seuraavassa vesilaskussa. Päätöksen hyvityksestä ja sen suuruudesta teki yhtiön hallitus syyskuun kokouksessaan.

-Hyvityksen kohdentaminen sekä perus- että käyttömaksuun keittokehotuksen voimassaoloajalle ja ruoka- ja juomaveden osuuteen on perusteltua, sillä vesihuoltolain ja yhtiön toimitusehtojen lähtökohtana hyvityksen arvioinnille on, että se kohdistetaan nimenomaan virhettä vastaavaan osuuteen, toteaa lakiasiainpäällikkö Kirsi Tähti. Siilinjärven ympäristöterveyspalveluiden määräämä keittokehotus oli kohdistettu ruoka- ja juomaveteen. Muilta osin vettä pystyi käyttämään keittokehotuksen aikanakin normaalisti.

Ruoka- ja juomaveden keskimääräinen osuus kotitalouksien vuorokautisessa vedenkäytössä on noin 20 % (Motiva ry:n vedenkäyttötutkimus, keittiössä käytetty vesi). Keittokehotuksen ajalta myönnettävän hyvityksen arvo on noin 1,6 % kotitalouksien vuosittaisesta perus- ja käyttömaksusta. Sama hyvitys myönnetään automaattisesti myös niille keittokehotusalueen yrityksille, jotka voidaan vesihuoltonsa puolesta rinnastaa asutuksen vesihuoltoon. Hyvitys ei kohdistu jäteveden perus- ja käyttömaksuun, sillä jätevesihuolto on toiminut myös keittokehotusaikana täysin normaalisti.

Hyvityksen suuruuteen vaikuttavat kiinteistön vesimittarikoon perusteella määräytyvän perusmaksun suuruus sekä vuotuinen vedenkulutus. Hyvityksen laskentaperusteet ovat samat kuin vesikatkostilanteissa, jolloin asiakkailla on tietyin edellytyksin myös oikeus vesihuoltolain mukaiseen hyvitykseen. Vesikatkostilanteissa (kun vettä ei tule ollenkaan) hyvityksen suuruus olisi 2 % vuotuisista maksuista. Myös Siilinjärven Vuorelan alueelle vuoden 2012 keittokehotustilanteessa myönnetty hyvitys oli samaa suuruusluokkaa kuin nyt myönnettävä hyvitys, vaikka tällöin tilanne oli vakavampi (vesiepidemia).

Neljän henkilön taloudessa hyvitys on suuruudeltaan noin 7 euroa, kun keskimääräinen vedenkulutus/henkilö on noin 120 litraa/vuorokausi.

-Hyvityksen euromääräinen summa taloutta kohden ei ole kovin suuri, mutta hyvitysten kokonaisvaikutus on yhtiölle kuitenkin ihan merkittävä, arviolta noin 20 000 euroa, kertoo toimitusjohtaja Kirsi Laamanen. Sen lisäksi tulevat tietenkin kaikki muut tilanteesta ja sen korjaamisesta johtuneet kustannukset. Ymmärrämme, että keittokehotustilanne on ollut sen piirissä olleille asukkaille ikävä ja pitkäkestoinen. Hyvitys myönnetään osaltaan sen vuoksi vesihuoltolaista ja yhtiön toimitusehdoista poiketen ilman erillistä hakemusta, jatkaa Laamanen.