Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Liikenneympyrän taideteoksen toteuttava NEON-työryhmä esittäytyy

5.4.2023

Siilinjärvelle Kasurilantien liikenneympyrään nousee lähitulevaisuudessa NEON-työryhmän eli kuvataiteilija Viliina Koiviston ja arkkitehti Mark Nixonin suunnittelema Ihana-taideteos.

NEON-työryhmä asuu Englannissa, mutta he työskentelevät ympäri maailman.

– Työskentelemme taiteen ja arkkitehtuurin välimaastossa ja teemme veistoksia sekä installaatioita julkisiin tiloihin. Haluamme tehdä taidetta, joka on osana ihmisten arkipäivää, mutta tuo siihen jotain uutta. Kuljemme usein esimerkiksi aina samaa reittiä töihin, joten taideteos voi olla asia, joka tuo arjen keskelle piristystä ja hyvää mieltä, Koivisto kuvailee.

Kuvassa NEON-työryhmä eli arkkitehti Mark Nixon ja kuvataiteilija Viliina Koivisto.

NEON-työryhmän töitä on nähtävissä mm. Australiassa, Skotlannissa, Keniassa, Etiopiassa, Etelä-Koreassa, Irlannissa, Ranskassa ja Tanskassa. Suomessa heidän projekteja on nähtävillä Pudasjärvellä ja Korppoossa. Parhaillaan he tekevät Siilinjärvelle tulevan liikenneympyrän taideteoksen rakennesuunnittelua ja yksityiskohtien, kuten teoksen lopullisen värimaailman suunnittelua.

– Siilinjärvi on meille ihan yhtä kiinnostava kuin mikä tahansa muukin paikka maailmassa. Emme tunteneet paikkakuntaa etukäteen, mutta sitten kun aloimme tutustua Siilinjärveen, meille tuli hyvinkin nopeasti käsitys siilinjärveläisten pursuavasta elämänilosta ja optimismista. Huumori oli jotain sellaista, jota emme olleet nähneet missään muualla.

Tästä kaikesta syntyi idea Ihana-taideteoksesta, joka kuvastaa iloa ja positiivista asennetta elämään.

– Teoksen suunnittelussa piti ottaa huomioon paikka, jossa se sijaitsee ja miten se koetaan. Tässä tapauksessa teoksen ympäri liikutaan eri kulkuvälineillä ja jalan, joten siitä pitää saada kiinni nopealla silmäyksellä, eikä se toisaalta voi olla liian yksinkertainenkaan. Oli siis aika paljon asioita, joita meidän piti ottaa huomioon teosta suunnitellessa juuri liikenneympyrään ja liikenteen keskelle.

Viliina Koivisto kertoo seuraavansa suomalaisen julkisen taiteen kenttää mielenkiinnolla.

– On upea nähdä, miten julkinen taide Suomessa näyttäytyy ja mitä kaikkea julkisissa tiloissa tapahtuu taiteen osalta. Hienoa, että myös Siilinjärvellä halutaan panostaa taiteeseen, joka on osa julkista tilaa ja kaikkien nähtävillä.