Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Nyt on oikea aika torjua vieraslajeja!

15.6.2021

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Haitalliset vieraslajit aiheuttavat vahinkoa luonnolle, terveydelle ja taloudelle, ja niiden vaikutukset tulevat kasvamaan ilmaston lämmetessä.

Selkeitä haittoja aiheuttavia vierasperäisiä lajeja kutsutaan haitallisiksi vieraslajeiksi. Erityisen haitallisia vieraslajeja ovat jättipalsami ja jättiputki, jotka metsiin, niityille ja kosteikkoihin levitessään syrjäyttävät alkuperäisiä kasvilajeja. Siilinjärvellä haitallisia vieraslajeja ovat lisäksi muun muassa komealupiini, jättitatar, kurtturuusu, rapurutto ja espanjansiruetana.

Haitallisten vieraslajien pysäyttämiseksi tarvitsemme kaikkien panosta

Vieraslajien hävittäminen on maanomistajan vastuulla ja jokaisen tulisikin varmistaa, ettei omasta pihasta pääse leviämään vieraslajeja viereisiin ojiin ja metsiin. Yleisillä alueilla esiintyvistä vieraslajeista pyydetään ilmoittamaan kunnan palautepalveluun kartta.siilinjarvi.fi/eFeedback.

Vieraslajien tunnistus- ja torjuntaohjeita löytyy vieraslajit.fi -internetsivuilta. Kitkentäjätteet tulee hävittää siten, että leviämiskykyisiä kasvinosia (kuten siemeniä tai juuren palasia) ei pääse ympäristöön. Siilinjärvellä vieraslajijätteitä otetaan vastaan muovisäkkiin pakattuina Säyneenjoen maankaatopaikalla ja jäteasemalla. Kerrothan henkilökunnalle, että säkeissä on vieraslajeja ja viet ne vieraslajeille tarkoitettuun paikkaan. Torjuntaa tulee tehdä useasti kesässä usean kasvukauden ajan.

Vieraslajitalkoot

Yhdistykset voivat järjestää vieraslajitalkoita kunnan omistamilla maa-alueilla ottamalla yhteyttä kunnanpuutarhuri Sari Riekkiseen p. 044 740 1520. Suurempien alueiden talkoisiin on saatavilla pientä talkooavustusta. Lisäksi kunta järjestää alueelle veloituksetta muovisäkit sekä täytettyjen jätesäkkien jätehuollon.