Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Ohjeita vieraslajien torjuntaan

10.6.2022

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Haitalliset vieraslajit aiheuttavat vahinkoa luonnolle, terveydelle ja taloudelle, ja niiden vaikutukset tulevat kasvamaan ilmaston lämmetessä.

Selkeitä haittoja aiheuttavia vierasperäisiä lajeja kutsutaan haitallisiksi vieraslajeiksi. Haitallisia vieraslajeja ovat esimerkiksi jättipalsami ja jättiputki, jotka metsiin, niityille ja kosteikkoihin levitessään syrjäyttävät alkuperäisiä kasvilajeja. Siilinjärvellä esiintyviä haitallisia vieraslajeja ovat lisäksi muun muassa komealupiini, kurtturuusu ja japanintatar.

Jättiputki. Kuva: Siilinjärven kunta, kuntatekniikka

Haitallisten vieraslajien pysäyttämiseksi tarvitsemme kaikkien panosta

Vieraslajien hävittäminen on maanomistajan vastuulla ja jokaisen tulisikin varmistaa, ettei omasta pihasta pääse leviämään vieraslajeja viereisiin ojiin ja metsiin. Yleisillä alueilla esiintyvistä vieraslajeista pyydetään ilmoittamaan kunnan palautepalveluun kartta.siilinjarvi.fi/eFeedback.

Vieraslajien tunnistus- ja torjuntaohjeita löytyy vieraslajit.fi -internetsivuilta. Kitkentäjätteet tulee hävittää siten, että leviämiskykyisiä kasvinosia (kuten siemeniä tai juuren palasia) ei pääse ympäristöön. Siilinjärvellä vieraslajeja otetaan vastaan Säyneenjoen maankaatopaikalla vieraslajijätteelle varatulla alueella. Jätekukon lajitteluasemalla otetaan myös vastaan vieraslajijätteitä, jolloin niistä peritään pienkuormamaksu. Lajitteluaseman henkilökunnalle on kerrottava vieraslajijätteestä niiden vaatiman erikoiskäsittelyn vuoksi. Pieniä määriä vieraslajijätettä voi laittaa myös kotitalouden polttokelpoiseen sekajätteeseen muovisäkkiin pakattuina. Muistathan, että vieraslajien hävittäminen vaatii torjuntaa usean kasvukauden ajan.

Vieraslajitalkoot

Yhdistykset voivat järjestää vieraslajitalkoita kunnan omistamilla maa-alueilla ottamalla yhteyttä
Marjo Rissanen puh. 044 740 1515. Suurempien alueiden talkoisiin on saatavilla pientä talkooavustusta. Lisäksi kunta järjestää alueelle veloituksetta muovisäkit sekä täytettyjen jätesäkkien jätehuollon. Vieraslajitalkoilu on helppoa ja merkityksellistä työtä luonnon monimuotoisuuden hyväksi!

Lisätietoa

Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE – vieraslajitapahtumat 2022:

https://www.sll.fi/mita-me-teemme/luonnonhoito/viekas-life/sll-viekas-life-vieraslajitapahtumat-2022/

Vinkkejä vieraslajijätteen käsittelyyn:

https://vieraslajit.fi/info/i-5278