Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Pakkanen heikentää ilmanlaatua Pohjois-Savossa

22.2.2023

Kuluvan talven tähän asti kovimmat pakkaset ovat eilen 21.2. ja tänään 22.2 heikentäneet ilmanlaatua lähes koko keskisessä Suomessa ja myös Pohjois-Savossa. Ilmassa on ollut etenkin pienhiukkasia ja
myös karkeampaa pölyä eli hengitettäviä hiukkasia. Pölypitoisuudet lähtivät nousuun Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Varkaudessa eilen ja pitoisuudet ovat nousseet edelleen aamupäivän tunteina.

Kohonneet pölypitoisuudet johtuvat tieliikenteen ja lämmityksen päästöistä, mutta joukossa on ollut myös karkeampaa katupölyä etenkin Kuopion moottoritien vaikutusalueella, kuten Savilahdessa. Pölypitoisuudet ovat olleet korkeimpia Kuopion keskustassa Maaherranakadun mittausasemalla ja Tasavallankadun mittausasemalla sekä Siilinjärven keskustassa Sorakujalla. Kiinteistökohtaisen lämmityksen pienhiukkaspäästöt ovat heikentäneet ilmanlaatua myös pientaloalueilla olevilla mittausasemilla Niiralassa ja Kurkimäessä.

Korkeat hiukkaspitoisuudet heikentävät ilmanlaatua vielä tämän päivän ja illan, mutta aamuyön tunteina sään nopeasti lauhtuessa tulevan lumisateen myötä ilmanlaadun arvioidaan paranevan torstaipäivään mennessä.

Vallitsevat hiukkaspitoisuudet yhdessä pakkasen kanssa voivat tällä hetkellä aiheuttaa oireita ja haittaa etenkin vilkkaasti liikennöidyillä alueilla oleskeleville ja liikkuville ihmisille, joilla on hengityselin ja verenkiertoelin vaivoja ja sairauksia. Oireita saavien kannattaa välttää voimakasta fyysistä ponnistelua
vaativia toimia ulkona.

Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla https://aqverkkokuopio.net ja valtakunnallisilla ilmanlaatusivuilla http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksissa KuopioAir ja VarkausAir, mitkä ovat ladattavissa Android -käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle Appstoresta.