Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Pakkanen heikentää ilmanlaatua

12.2.2024

Viime päivien kovat pakkaset ovat heikentäneet ilmanlaatua lähes koko keskisessä Suomessa ja myös Pohjois-Savossa. Ilmassa on ollut etenkin pienhiukkasia ja myös karkeampaa pölyä eli hengitettäviä hiukkasia. Pölypitoisuudet lähtivät nousuun Kuopiossa ja Siilinjärvellä viime viikon torstaina 8.2. ja pitoisuudet ovat edelleen korkeat. Kohonneet pölypitoisuudet johtuvat tieliikenteen ja lämmityksen päästöistä, mutta joukossa voi olla ollut myös karkeampaa katupölyä. Viikonlopun aikana inversion vaikutuksesta pienhiukkaspitoisuudet ovat olleet korkeat niin Kuopiossa kuin Siilinjärvelläkin.

Korkeat hiukkaspitoisuudet heikentävät ilmanlaatua ainakin vielä tämän päivän ja illan ja pienenevät sään lauhtuessa. Varsinkin pienhiukkaspitoisuudet ovat edelleen korkeat, karkeamman pölyn eli hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ovat jo matalampia.

Kuopion ja Siilinjärven ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla https://aqverkkokuopio.net ja valtakunnallisilla ilmanlaatu-sivuilla http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu . Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksessa KuopioAir ja reaaliaikainen Siilinjärven ilmanlaatutilanne Siilinjärvi-sovelluksessa.

Lisätietoja
• ympäristönsuojelupäällikkö Matti Nousiainen, puh. 044 740 1422, sp. matti.nousiainen@siilinjarvi.fi