Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Sateet helpottavat katupölytilannetta

26.3.2024

Viime viikon alkupuolella ilmanlaatu oli Pohjois-Savossa poikkeuksellisen huonoa. Savilahdessa ja Siilinjärven Sorakujalla mitattiin huomattavan korkeita hiukkaspitoisuuksia. Hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotaso ylittyi 18.3.2024 usealla mittausasemalla (Taulukko 1). Lisäksi pienhiukkasten (PM2,5) WHO:n vuorokausiohjearvo (15 μm/m3) ylittyi Savilahdessa (29 μm/m3) ja Sorakujalla (27 μm/m3).

  AsemaPitoisuus (μm/m3)Raja-arvo (μm/m3)
  Sorakuja21350
  Maaherrankatu10050
  Tasavallankatu12850
  Savilahti23650
  Niirala5550
  Taulukko 1. Hengitettävien hiukkasten raja-arvotasojen ylitykset 18.3.2024 Siilinjärvellä ja Kuopiossa

  Säätekijöillä on iso merkitys katupölyyn. Viime viikolla oli kovia yöpakkasia ja lähes tyyni sää, mikä on otollinen keli katupölyn muodostumiselle. Kun tiet ja kadut vapautuvat lumesta sekä jäästä ja aurinko kuivattaa tienpinnat, niin pöly alkaa nousta ilmaan. Loppuviikon räntäsateet toivat helpotusta ja tällä hetkellä ilman laatu on pääosin hyvä. Pääsiäisen yli sääennuste lupaa vaihtelevaa keliä ja ajoittain runsaitakin sateita, joten ilmanlaadun ennustetaan pysyvän hyvänä. Heti, kun kelit taas kuivuvat, niin pitoisuudet lähtevät nousuun.

  Kuopiossa käytetään suolaliuosta katupölyn sidontaan keskeisellä kaupunkialueella. Siilinjärvellä pääkatujen katupölyn sidontaan käytetään suola- tai formiaattiliuoskäsittelyä (formiaatti pohjavesialueilla).

  Ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla https://aqverkkokuopio.net (täällä myös Yaran ympäristön ilmanlaatumittauspaikat) ja valtakunnallisilla ilmanlaatusivuilla http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu. Siilinjärven reaaliaikainen ilmanlaatu on nähtävissä myös Siilinjärvi-sovelluksessa.

  Lisätietoja: ympäristönsuojelupäällikkö Matti Nousiainen, puh. 044 740 1422