Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Siilinjärven kunnan taloudessa haasteita, mutta peruspalveluihin panostetaan voimakkaasti

15.11.2023

Siilinjärven kunnan talousarvio vuodelle 2024 paljastaa haasteita toimintakatteessa suhteessa verotuloihin ja valtionosuuksiin. Ilman merkittäviä sopeuttamistoimia kunnan vuosikate ei tule kattamaan investointeja ja ylimääräisiä poistoja, ja kunnan taseessa oleva ylijäämä ei riitä kattamaan näkyvissä olevaa alijäämäisten tulosten painetta.

Siilinjärven kunnanjohtaja Janne Airaksinen toteaa, että tästä syystä talouden vahvistamistoimet on aloitettava välittömästi.

– Tuleville kolmelle vuodelle tarvitaan sopeutusta noin 9,3 miljoonaa euroa ja jo vuodelle 2024 noin 1,5 miljoonaa euroa tuloksen parantamiseksi.

Vuoden 2023 osalta sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluiden siirtyminen kunnilta hyvinvointialueille näkyy selkeästi Siilinjärven kunnan toimintakatteessa ja henkilöstömäärässä. Siilinjärven kunnan taseessa oli vuoden 2022 lopussa noin 3,7 M€ ylijäämää ja vuoden 2023 tilinpäätös tullee asettumaan hyvin lähelle 0-tulosta.

– Vuoden 2023 tulosta tukee voimakkaasti muun muassa vuoden 2022 ”verohännät”, joten kuluvan vuoden tulos ei anna oikeaa kuvaa hyvinvointialueuudistuksen jälkeisestä talouden tasapainosta Siilinjärven kunnassa.

Haasteista huolimatta Siilinjärven kunta panostaa voimakkaasti peruspalveluihin fyysisessä toimintaympäristössä. Siilinjärven kunnan nettoinvestoinnit ovat 8,7 miljoonaa euroa vuonna 2024. Talousarviovuonna valmistuu mm. Siilinkosken päiväkoti, katuverkostojen korjauksia ja jatketaan liikuntapaikkarakentamista (Palloiluhallin pohja, Ahmon tekonurmen uusiminen). Lisäksi vuonna 2024 aloitetaan Ahmon ja Siilinlahden koulujen rakentaminen, kokonaisarvoltaan noin 60 miljoonaa euroa, toteutettuna leasingrahoituksella.

Airaksinen muistuttaa, että Siilinjärven kunnalla on hyvät edellytykset kuntatalouden vahvistamiseen.

– Moni suomalainen kunta ja kaupunki on vielä paljon hankalampien haasteiden edessä. Siilinjärvi on väestömäärältään ja yritysten liikevaihdolla mitattuna Pohjois-Savon toiseksi suurin kunta. Väestön kokonaismäärä on kasvanut hienoisesti viimeisen vuosikymmenen ajan ja olemme kuntalaisten keski-iällä mitattuna maakunnan nuorimpia. Myös siilinjärveläisten työllisyys on vuodesta toiseen maakunnan kärkitasoa ja kuntamme pärjää elinvoimaa kuvaavilla mittareilla varsin hyvin myös valtakunnallisessa vertailussa.

Vuoden 2024 talousarviota käsitellään kunnanhallituksessa 20.-21.11.2023 ja kunnanvaltuustossa 11.12.2023. Kokouksten esityslistat/pöytäkirjat löytyvät: Dynasty tietopalvelu : Siilinjärven kunta (oncloudos.com)

Lisätietoja: kunnanjohtaja Janne Airaksinen, p. 044 740 1101