Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Siilinjärven kunta ottaa lapset mukaan päätöksentekoon

15.12.2023

Siilinjärven kunnan sivistystoimen, nuoriso- ja kulttuuritoimen, perheentalon sekä Lapset on tärkeitä -hankkeen kanssa otettiin siilinjärveläiset lapsen mukaan suunnittelemaan Unelmien toritapahtumaa, joka järjestetään kesällä 2024 lasten toiveiden mukaisesti.

Kunnan sivistysjohtaja Antti Jokikokko antoi syksyllä 2023 koulujen kautta lapsille tehtävän: piirtäkää kuva unelmien toritapahtumasta. Piirustuksia saapui yhteensä sata kappaletta ja niiden avulla lapset ilmaisivat tarpeitaan, kuten liikkumista, eläinten hoitamista ja esiintyjiä tapahtumaan.

Piirustuksissa tuli esille muun muassa lasten tarve liikkua, hyppiä ja pomppia. Eläimet olivat ideoissa vahvasti esillä ja eläimiä halutaan silitellä sekä hoivata. Talutusratsastus tuli myös esiin monessa ehdotuksessa. Ja toki supertähtiäkin halutaan paikalle esiintymään ja jakamaan nimmareita. Alla muutama esimerkki lasten piirustuksista.

Piirustusten kautta saatujen ideoiden pohjalta tapahtuman järjestävät aikuiset valitsivat kolme äänestykseen päätyvää ehdotusta toritapahtumasta. Näitä ovat lapset tahtoo hyppiä ja pomppia-, lapset tahtoo olla eläinten kanssa- ja lapset tahtoo esiintyjiä- tapahtumat. Lapset pääsevät äänestämään näistä ehdotuksista mieluisimman presidentinvaalien yhteydessä 28.1.2024 .

Jokaiselle kunnan yhdeksälle äänestyspaikalle pystytetään oma lasten äänestyspiste. Äänestyspisteellä vapaaehtoiset aikuiset opastavat lapsia äänestyksen kulusta. Ensin otetaan äänestyslipuke, sitten mennään äänestyskoppiin ja laitetaan mieleisimmän toritapahtuman numero lipukkeeseen, haetaan leima lipukkeeseen ja sujautetaan oma mielipide vaaliuurnaan. Näin opitaan samalla myös äänestämiskäytäntöjä.

Lasten vaalin ääntenlaskenta tapahtuu äänestyksen päätyttyä ja tulos julkaistaan maanantaina 29.1. 2024 klo 14 järjestettävässä tilaisuudessa. Kunnan kaikkien lasten äänen kuuleminen heitä koskevassa asiassa tehdään laajassa yhteistyössä kunnan eri toimijoiden ja vapaaehtoisten kanssa. Suomi on sitoutunut Lasten oikeuksien sopimukseen vuonna 1991. Lasten oikeuksien sopimuksessa puhutaan vahvasti lapsen oikeudesta tulla kuulluksi häntä koskevassa päätöksenteossa sekä oikeudesta kokea osallisuutta. Osallisuus on syrjäytymisen vastavoima. Lasten oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia.

Siilinjärvi on hyvä esimerkki siitä, kuinka lapsia voidaan kuulla, kun aikuisilla on yhteinen tahtotila. Oivalluksia lapsilähtöisen osallisuuden polulla on seitsemän järjestön yhteistyöhanke, joka etsii ja kehittää työkaluja, joilla vahvistetaan pitkäaikaissairaan tai vammaisen lapsen osallisuuden kokemusta. Lapset antoivat hankkeelle nimen Lapset on tärkeitä (www.lapsetontarkeita.fi). Mukana ovat Munuais- ja maksaliitto, Epilepsialiitto, Invalidiliitto, Lihastautiliitto, Mahdollisuus Lapselle ry, Aamos Kuntoutus- ja terapiapalvelut sekä Tatu ry.