Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Siilinjärven kunta tekemässä sopimusta Yaran kanssa sivukiven hyödyntämisestä

8.12.2022

Siilinjärven kunnanhallitus käsittelee maanantain 12.12.2022 kokouksessa Siilinjärven kunnan ja Yara Suomi Oy:n välistä yhteistyösopimusta Siilinjärven kaivoksella syntyvän sivukiven hyödyntämisestä.

Sopimuksen myötä Siilinjärven kunta tulisi käyttämään Yaralta ostettavaa sivukiveä elinkeinotonttien esirakentamisessa ja sivukiveä voitaisiin käyttää myös kuntatekniikan kohteissa.

Hyödynnettävän sivukiven minerologiset sekä geotekniset ominaisuudet on tutkittu ja kivi soveltuu käytettäväksi maanrakentamiseen. Sivukiven hyödyntämisellä voidaan vähentää luontaisten, neitseellisten maa-aineisten käyttöä.

–  Siilinjärven kunta etsii jatkuvasti uusia tapoja yritysalueiden kiertotalouden edistämiseen. Kiertotaloudessa hyödynnetään kaikkea esirakentamisen materiaalia, jonka päälle voidaan rakentaa muun muassa halleja tai muita liiketoiminnan tarpeen mukaisia rakennuksia. Sopimus Yaran kanssa mahdollistaisi sen, että luonnon kiviaineksen käyttö kohteissamme kasvaa. Kun kivi on luonnon kiveä, meidän ei itse tarvitse sitä kaivaa maasta, kun naapurista voimme sitä järkevästi hankkia. Radantauksen yritysalueella sitä voidaan hyödyntää myös määrällisesti aivan uudella tavalla ja isompia määriä, Siilinjärven kunnan elinkeinopäällikkö Pekka Turunen kertoo.