Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Siilinjärven osallistuvan budjetoinnin äänestystulos on selvillä

8.5.2023

Siilinjärven kunnan ensimmäisen osallistuvan budjetoinnin äänestys on päättynyt ja toteutukseen etenevät 4 ideaa ovat selvillä. Eniten kuntalaisten ääniä keräsi Panninniemen ympärivuotinen lenkkipolku, joka sai 93 ääntä. Toiseksi äänestyksessä sijoittui retkiluistelurata Siilinlahdelle tai Kevättömälle 88 äänellä.

Kolmanneksi suosituin idea oli leikkiteline torille 84 äänellä ja neljänneksi eniten ääniä, 75 kpl, keräsi idea, jossa ehdotettiin ilmaista liikuntaa eri-ikäisille lapsille ja nuorille.

Kaiken kaikkiaan digiosallisuusalustalla annettiin yhteensä 443 ääntä. Kaikkien ideoiden äänestystulokset ovat nähtävillä digitaalisella osallisuusalustalla. Siilinjärven kunta toteuttaa neljä eniten ääniä idea vuosien 2023 ja 2024 aikana ja toteutukseen käytetään yhteensä 40 000 euroa.

Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Siilinjärven kunta kokeili digitaalisella alustalla tapahtuvaa osallistuvaa budjetointia ensimmäisenä kuntana Pohjois-Savossa.

Digitaalisen alustan lisäksi ideoiden jättäminen oli mahdollista myös perinteisesti paperilla ja äänestäminen oli mahdollista tehdä tuetusti.

– Osallistuva budjetointi on meille uusi avaus jo olemassa olevien perinteisten osallistumis- ja vaikuttamiskanavien rinnalle. Digitaalisella alustalla tapahtuva osallistuvan budjetoinnin vahvuus on siinä, että jokainen voi osallistua aikasta tai paikasta riippumatta, vs. kunnanjohtaja Petteri Ristikangas toteaa.

Osallistuva budjetointi otettiin Siilinjärvellä hyvin vastaan, sillä kuntalaiset jättivät ideointivaiheessa yhteensä 122 ideaa, joista äänestysvaiheeseen päätyi kaikkiaan 41 ideaa.

– Siilinjärven kunta haluaa tuoda kuntalaisille uusia mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa. Taustalla on huoli siitä, että ihmiset kokevat, ettei heillä ole vaikutusmahdollisuuksia tai jo olemassa olevat keinot koetaan hankaliksi tai vanhanaikaisiksi. Prosessin tarkoituksena on myös luoda uudenlaista yhteistä keskustelua kunnan ja kuntalaisten välille, digijohtaja Tiia Häsä kertoo.

Vuoden 2024 osallistuvaa budjetointia ja sen määrärahoja käsitellään tulevan talousarvion yhteydessä.