Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Siilinjärven uimarantavesissä sinilevää, tarkista tilanne seurannasta

1.7.2022

Sää on lämmennyt kesäisiin hellelukemiin ja myös pintavesien lämpötila on noussut, minkä vuoksi sinilevien esiintyminen uimavesissä on nyt todennäköistä. Sinilevää on havaittu jo Siilinlahden ja Ahmonlammen uimarannoilla.

Ajantasaisen sinilevätilanteen seurannan löydät täältä.

Siilinlahden uimaranta

Ahmonlammen uimaranta

 

Ympäristönsuojelu tarkkailee sinilevätilannetta viikoittain seuraavilla uimarannoilla:

  • Siilinlahti
  • Ahmonlampi
  • Pyylampi
  • Pöljä
  • Toivala
  • Simppa

Sinilevien runsastuessa uimarannalla jätetään kyseiselle uimarannalle tiedote asiasta. Sinilevätilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti jopa päivässä. Seurattavien uimarantojen viikoittain päivittyvää levätilannetta voi seurata Järviwiki-palvelussa (http://www.jarviwiki.fi/wiki/Pohjois-Savon_elinkeino-,_liikenne-_ja_ymp%C3%A4rist%C3%B6keskus/Lev%C3%A4tilanne). Muutoin uimarantojen ajan tasainen tilanne selviää vain käymällä paikan päällä ja tarkastelemalla uimavettä itse. Sinilevän tunnistamiseen saa apua Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta: Sinilevät eli syanobakteerit – THL

Terveysvalvonta seuraa suurimpien uimarantojen veden laatua kesän aikana ottamalla mikrobiologiset vesinäytteet kerran kuukaudessa, jolloin tarkastetaan samalla sinilevätilanne. Uimavesien laatua seurataan kesäkuulta elokuulle ja mikrobiologisten vesinäytteiden tulokset ovat nähtävissä uimarannoilla ja terveysvalvonnan internet-sivuilla (https://www.siilinjarvi.fi/asuminen-ja-ymparisto/ymparistoterveys/uimavesi/). Terveysvalvonnan internet-sivuilta löytyvät myös uimarantaluettelot ylläpidettävistä uimarannoista ja -paikoista.

 

Sinilevän esiintymisen aikana

  • Älä käytä järvivettä juomavetenä, ruuanlaittoon, astioiden tiskaukseen tai sellaisenaan syötävien kasvinosien suoraan kasteluun.
  • Älä käytä järvivettä pesu- tai löylyvetenä. Varsinkin löylyvetenä käyttäminen voi olla hyvin haitallista.
  • Älä ui, jos vedessä on runsaasti sinilevää. Vähäiseenkin levän määrään tulee suhtautua varovaisuudella ja uimisen jälkeen tulee käydä suihkussa.
  • Sinileväisestä vedestä pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä tulisi välttää. Lisäksi kannattaa pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä

 

Useimpien uimarantojen ylläpidosta vastaa kunta. Ylläpitäjän yhteystiedot löytyvät uimarannan ilmoitustaululta. Uimarantojen käyttäjien toivotaan huolehtivan omalta osaltaan rantojen säilymisestä siisteinä ja turvallisina. Kaikilla uimarannoilla on jäteastiat roskia varten. On myös hyvä muistaa, että koiria ei saa tuoda yleisille uimarannoille, mikä koskee myös uimarannan hiekka- ja nurmialuetta. Tupakointi Siilinlahden uimarannalla on kielletty.

Lisätietoja terveystarkastajalta, Eetu Rahkonen, puhelin 044 740 1468