Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Sinilevätilanteen seuranta

28.7.2021

Levätilanne voi vaihdella kesällä nopeasti

Valtakunnallinen sinileväseuranta perustuu pintaveteen nousseiden sinileväesiintymien havainnointiin. Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta tai tikkusilta. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen.

Helppo tapa havainnoida sinilevätilannetta on ottaa vettä läpinäkyvään astiaan, esimerkiksi pulloon tai mukiin ja tarkastella hiukkasten esiintymistä valoa vasten.

Tyyni ja lämmin sää lisää sinilevien pintakukintojen esiintymisen riskiä. Jos sää on kuitenkin tuulinen tai epävakainen, sinilevä voi olla sekoittuneena vesimassaan, jolloin sen havaitseminen on vaikeampaa.

Sinileväpitoiseen veteen tulee suhtautua aina siten, että se voi aiheuttaa terveyshaittaa.

Siilinjärvellä sinilevätilannetta seurataan viikoittain kesäkuun alusta syyskuun loppuun Simpan, Toivalan, Siilinlahden ja Ahmon uimarannoilla sekä Panninniemen ja Pöljänjärven uimapaikoilla. Lisäksi sinilevän esiintymistä seurataan Tarinaharjun lampiketjuun kuuluvissa Syvä-Kumpusessa ja Aumanalasessa. Tarkista kuitenkin sinilevätilanne aina itse rannassa ennen uimaan menoa!

Terveystarkastajat seuraavat uimaveden laatua uimarannoilla uimakauden aikana.

Sinilevähavaintoja voi tarkastella Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä. Ajankohtaista tietoa sinilevistä on lisäksi Vesi.fi-palvelussa.

Siilinjärven ympäristönsuojelu tiedottaa sinilevätilanteesta facebook-sivuillaan 

Lisätiedot:

Ympäristönsuojelutarkastaja Anne Mutanen, puh. 044 740 1421