Hyppää sisältöön
Takaisin etusivulle

Ympäristö kiittää kompostoivaa - noudata kompostoinnin pelisääntöjä

6.9.2018

Kotitaloudet voivat kompostoida biojätteet itse. Keittiössä syntyvän elintarvikejätteen kompostoi Jätekukon toimialueella noin puolet omakotikiinteistöistä. Etenkin haja-asutusalueella kompostointi on yleensä järkevin tapa käsitellä eloperäiset jätteet. Ympäristö kiittää kompostoivaa, koska jätteitä ei tarvitse kuljettaa muualle käsiteltäväksi.

Kompostoimalla jätteistä saa ravinnepitoista kompostimultaa, joka on kotipuutarhassa erinomaista maanparannusainetta. Samalla säästetään lannoitteiden ja mullan ostossa. Kompostointi on myös helppoa; onnistumiseen tarvitaan toimiva kompostori, riittävästi hyvälaatuista seosainetta ja hiukan asiaan perehtymistä. Kompostoinnilla voidaan myös alentaa kiinteistön jätemaksuja.

Kompostorin voi tehdä itse tai ostaa valmiina. Jätehuoltomääräysten mukaan elintarvikejätteet kompostoidaan jyrsijäsuojatussa kompostorissa. Talviaikaan käytettävä kompostori vaatii lämpöeristyksen. Vanhat kylmälaitteet eivät sovellu ympäristölle haitallisina kompostointiin. Vanhat pakastimet ja jääkaapit otetaan vastaan maksutta lajitteluasemilla.

Kompostoinnin valvonta ja ohjeet

Kuntien valvontaviranomaiset valvovat kompostointia koskevien määräysten noudattamista. Siilinjärvellä tehdään kompostoinnin valvontakäyntejä syyskuussa Toivalan ja Vanhan Pappilan alueilla. Käynnillä tarkastetaan kompostoinnin asianmukaisuus sekä opastetaan kompostoinnissa. Käynnistä ilmoitetaan kiinteistön haltijalle edeltä käsin kirjeitse.

Aikaisemmilla tarkastuskäynneillä on havaittu, että kompostointi on pääosin asianmukaista. Puutteita on ollut esimerkiksi kompostorin rakenteessa tai hoidossa tai kompostori on voinut jäädä pois käytöstä.

Jätekukon nettisivuilta löytyy kompostointiopas. Kompostointi-ilmoituksen voi tehdä Jätekukon sähköisessä asioinnissa. Alla Jätekukon video kompostoinnin aloittamisesta.

Lisätietoja

Jätekukko Oy, asiakaspalvelu, puhelin 017 368 0152

ympäristönsuojelutarkastaja Matti Nousiainen, puhelin 044 740 1422